Alpina XD3 Biturbo

Alpina XD3 Biturbo – BMW X3 som dieselracer

Tyska bilbyggaren Alpina Burkard Bovensiepen GmbH har med sig något mer oväntat än nya B3 Biturbo till Genève. De har satt klorna i BMW X3. Resultatet är en blixtrande snabb dieselsuv – XD3 Biturbo.

Vill du ha en snabb BMW X3 får du förlita dig till modellversionerna xDrive35i eller xDrive35d som gör 0-100 km/h på 5,7 respektive 5,8 sekunder. Någon M-version av X3 har vi hittills inte fått se, men här har vi ett fullgott substitut tack vare BMW-ombyggaren Alpina.

 På Genèvesalongen visar de upp XD3 Biturbo som använder sig av BMW:s fina dieselsexa på tre liter med dubbelturbo. Efter Alpinas behandling lämnar den ifrån sig 350 hästkrafter och rejäla 700 newtonmeter i vridmoment. Motorn är kopplad till en åttastegad sportautomatlåda från ZF som heter Alpina Switch-Tronic.

 In alles betyder det att denna BMW X3 gör 0-100 km/h på respektabla 4,9 sekunder och toppar 253 km/h. Men mest imponerande är nog ändå förbrukningssiffran som landar på 0,68 liter per mil vid blandad körning, åtminstone vid körning i laboratoriemiljö.

 Andra mysiga detaljer hos Alpina XD3 Biturbo är elektroniskt justerbara stötdämpare vars system är sammankopplat med andra körupplevelsemässiga system, exempelvis styrningen och antisladdsystemet. Hjulen är 20 tum höga med 255 millimeter breda sulor fram och 285 millimeter bak. 21-tumshjul finns för ett tillägg på cirka 10000 kronor. Speciella vinterfälgar finns för den som vill löpa hela linan ut.

 Interiört är det BMW till stora delar men med Alpina-emblem och extra mycket skinn, läder och alcantara.

 Prislappen för denna dieselracer börjar på motsvarande 470000 kronor exklusive moms. Det kan bli mycket högre pris än så om man vill då utrustningslistan är diger.