Alpine A110 i trimmat GT4-utförande

Vi har redan skrivit om Pure och Légende – två nya varianter av Alpine A110 som just nu visas på bilsalongen i Genève. Men den franska sportbilstillverkaren visar även en tredje modell i Schweiz – banracern Alpine A110 GT4.

Det handlar dock inte om den bil som ska tävla i Alpines egna A110-serie Alpine Europa Cup. Den bilen, A110 Cup, presenterades redan i höstas. Nej, GT4 är en ännu hårigare variant.

Enligt Alpine själva är A110 GT4 ”det ultimata uttrycket för modellens smidighet och banprestanda”.

Den nya tävlingsbilen är utvecklad tillsammans med Signatech, Alpines motorsportpartner, och som sig bör är bilen uppdaterad på flera plan (jämfört med standardmodellen) för att klara tuff bankörning. Bland de mest uppenbara förändringarna kan nämnas racingstötdämpare, större skivbromsar, aggressivare front och stor bakvinge. I kupén har en störtbur tagit plats och lädersätena är utbytta mot en racingstol med sexpunktsbälte.

Motorn i GT4 är en trimmad variant av samma fyrcylindriga turbomotor på 1,8 liter som i övriga A110-versioner. Dock har Alpine inte avslöjat några prestandasiffror än så länge.

Redan nämnda Cup-bilen har 270 hästkrafter, alltså 18 upp jämfört med vanliga A110, och GT4 väntas bli ännu kraftfullare. Flera källor pratar om ett vikt/effekt-förhållande på 316 hästkrafter per ton, så det borde ge en vink.

Ett fåtal Alpine A110 GT4 kommer att tävla redan under andra halvan av årets racingsäsong, men den första hela tävlingssäsongen blir 2019.

Alpine Europa Cup startar däremot den 1-2 juni. Första loppet blir på Circuit Paul Ricard i Frankrike. Sammanlagt kommer tävlingsserien besöka sex olika banor under året.