Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Alpine

Alpine A110 R – 34 kilo lättare

Efter A110, A110 GT och A110 S kommer nu en fjärde version av den franska sportbilen. Möt Alpine A110 R där ”R” står för ännu lägre vikt.

Alpine A110 är knappast någon tungviktare i något av sina tre utföranden, men nu blir den ännu lättare. Alpine visar en fjärde utgåva av sin lilla sportbil och de har döpt den till A110 R, där den sista bokstaven signalerar att det här är den hårdaste av alla versioner.

Alpine A110 R väger 1 082 kg, vilket är 34 kg mindre än A110 S. Viktminskningen är resultatet av att många delar har bytts mot lättviktskomponenter tillverkade av kolfiber. Den största besparingen finns i fälgarna som är tillverkade helt i kolfiber av underleverantören Duqueine. De fyra kolfiberfälgarna är hela 12,5 kg lättare än standardfälgarna.

Den lilla bakåtsikt som finns i A110 är borta i A110 R eftersom bakrutan är utbytt mot en kolfiberpanel som också har luftintag som leder kylluft till motorn. Skalstolarna från Sabelt är också gjorda i kolfiber och är 5 kg lättare. R-versionen ska också ha mer marktryck tack vare en ny utformning på frontspoilern och den nya bakre spoilern som är upphängd i en svanhals.

1,8-litersmotorn har lämnats orörd. Den utvecklar fortfarande 300 hästkrafter. Det ger ett vikt/effekt-förhållande på 3,6 kg/hk och en 0–100 km/h-tid på 3,5 sekunder – hela sju tiondelar snabbare än A110 S.