Alpine AS1 kommer 2016 – äntligen!

Efter flera år av rykten, bekräftelser, bråk och konceptbilar är det äntligen dags. Eller ja, inte nu men däremot nästa år. Renault har skakat liv i klassiska märket Alpine och först ut är sportbilen AS1.

I år är det 60 år sedan franska sportbils- och racervagnstillverkaren Alpine grundades. 1973 köpte Renault företaget och än i dag är det i den franska biljättens ägo. Men Alpine har legat i dvala sedan mitten av 1990-talet, tills för bara några få år sedan (2012) då namnet så sakteliga började fastna på folks läppar igen. Renault skakade liv i Alpine lagom till 50-årsjubileet av klassiska modellen A110 Berlinetta med att ta fram konceptbilen A110-50.

Ett tag var brittiska Caterham med på ett hörn i Alpine-projektet, men efter diverse gruff köpte Renault ut britterna ur projektet. Detta skedde i somras förra året och då meddelades det samtidigt att första moderna Alpine-modellen kommer under 2016.

2016 kvarstår som lanseringsår, men nu får vi reda på lite mer om vad vi har att vänta oss och vad Alpine-framtiden har att bjuda på. Brittiska Auto Express tog sig ett snack med Renaults vice vd Bruno Ancelin och fick då höra att den tvåsitsiga sportbilen som kommer om ungefär ett år ska heta AS1 vilket är en förkortning av Alpine Sport 1.

Vidare berättade Renault-chefen att återupplivandet av Alpine inte är något man tar lätt på. Siktet är inställt på att bli en premiumsportbilsrival till Audi och Porsche. Målet är alltså högt ställt och för att nå dit tar man alla möjliga medel till hjälp, bland annat expertisråd från Renaults allianskompisar Mercedes och Nissan som vi vet kan göra sportbilar av rang.

Bruno Ancelin tydliggjorde vikten av att Alpines första moderna modell måste vara en sportbil med låg vikt (250 hästkrafter har det förhandssnackats om). Modellerna därefter, för tanken är att det ska komma fler, är inte huggna i sten. Han säger att de tittar på olika tekniker och motoralternativ, likaså olika biltyper, kanske till och med suvar.

Men innan vi tittar så långt fram i tiden har vi något förmodat riktigt trevligt att se fram emot redan nästa år. En tvåsitsig sportbil enligt klassiskt recept med ett nästan lika klassiskt emblem i nosen.

På bilden ovan ses en Alpine A310 med V6-motor från tidigt 1980-talet. Fler härliga Alpine-modeller från 1955 och framåt ser du i bildgalleriet nedan.