AM-RB 001 gör salongsdebut i helgen

Aston Martin och Red Bulls supersportbil AM-RB 001 visas upp i helgen i Toronto. Och med detta får vi veta lite mer om dess innehåll.

För mer än ett år sedan blev det klart att Aston Martin och Formel 1-stallet Red Bull ska bygga en bil tillsammans. Nu ska resultatet visas uppför offentligheten, redan i somras visades den upp för utvalda i fabriken i Gaydon.

AM-RB 001, som bilen heter, kommer dock inte till Genèvesalongen i vår, vilket hade passat då en handfull andra värstingar kommer att visa upp sig där. Debuten kommer ske redan till helgen under bilsalongen i Toronto. Debut och debut förresten, det som kommer att visas upp är ett koncept och inte någon produktionsklar bil.

Med konceptet kommer i alla fall lite mer data om bilen. Motorn blir föga överraskande en V12:a utan överladdning. Den kommer ha 6,5 liters cylindervolym och utvecklas av Cosworth. Den brittiska motorfirman har en gedigen historia inom motorsport och försåg bland annat Red Bulls första F1-bil RB1 med motorpaket 2005.

Sebastien Buemi visar upp RB1, med motor från Cosworth, på Goodwood 2008.

Till motorn kopplas en sjuväxlad låda från Ricardo, även det ett anrikt företag som grundades för över 100 år sedan och som även har jobbar med Bugatti och McLaren.

Med på skeppet är också i sammanhanget nyskapade företaget Rimac som ska förse bilen med hybridteknik och batterier. Några mer specifika uppgifter om bilens teknik inom detta område ges inte i dagsläget men det kommer inte som någon överraskning att AM-RB 001 kommer vara just en hybrid. Som vi tidigare har skrivit här på Teknikens Värld så väljer allt fler superbilstillverkare att gå den vägen. Nu senast meddelade McLaren att de bara ska tillverka hybridbilar 2025.

AM-RB 001 kommer att bli ett kolfiberbygge och ansvariga för detta blir Multimatic som även låg bakom byggen som Aston Martin One-77 och Vulcan. Bilen kommer att bli lätt och ha en hästkraft per kilo.

All elektronik kommer att levereras av Bosch.

Red Bulls Adrian Newey menar att arbetet med AM-RB 001 i mångt och mycket har påmint det vid framtagandet av en ny Formel 1-bil och har varit möjligt genom att plocka ut det bästa från ingenjörerna hos både Red Bull och Aston Martin.

Det kommer bara att tillverkas 150 AM-RB 001 för gatubruk, en siffra som inkluderar prototyper. 25 exemplar kommer att byggas för bankörning. Första leveranserna kommer att ske under 2019.