Ambulansförbundet vill införa fotoförbud vid olyckor
Mobiltelefoner med kameror har fått människan att ändra sin livsstil, ibland till det bättre, ibland till det sämre. Att tränga sig fram i syfte att fotografera en olycksplats tillhör det sistnämnda. Nu vill Alarmförbundet se ett fotoförbud.
Vi har alla sett det. En olycka, inte sällan med bilar inblandade, och nyfikna personer samlas runt om. Inte för att assistera eventuellt skadade personer, utan för att fotografera olycksplatsen – kanske med förhoppning om att kunna sälja bilderna till en kvällstidning, kanske för att lägga upp på sociala medier för att få många ”likes”.
Beteendet har blivit ett allt större problem och polisen har tidigare gått ut med uppmaningar att hjälpa eventuella skadade i stället för att plocka upp mobiltelefonen för att fotografera.
Nu kommer nästa instans med motsvarande uppmaning, plus ett starkt tillägg. Det är Ambulansförbundet som reagerar på att folk samlas vid olycksplatser och hindrar utryckningspersonal från att göra sitt jobb. Senast vid en stor trafikolycka i Stockholm den gångna helgen blev situationen komplicerad för utryckningspersonalen som kom till platen.
– Folk tar upp plats och kommer närmare och närmare. Vi får ständiga rapporter om fotograferande människor som vill ta sig så nära som möjligt. Där (vid olyckan i helgen) var det en klunga av människor som höll sina telefonkameror ungefär som på ett bröllop, från några meter bara. Det blev en ohållbar situation för blåljuspersonalen., säger Ambulansförbundets ordförande Henrik Johansson till TT.
Därför föreslår Ambulansförbundet en lagändring med införandet av ett nytt brott kallat otillbörlig olovlig fotografering. Lagen kan försvåra för journalister i deras arbete, men Henrik Johansson poängterar att det är allmänheten som är problemet.
Ambulansförbundet ska göra påstötningar hos justitiedepartementet, MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och Socialstyrelsen för att försöka få till ett fotoförbud.
– Någonting har blivit skruvat. Man ska inte ta bilder på människor som sitter fastklämda i bilar eller hoppat från en bro eller så. Det är djupt oetiskt, precis som när folk tar bilder i stället för att hjälpa till, avslutar Ambulansförbundets Henrik Johansson till TT.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se