Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: © Daimler AG

AMG-bossen: ”Mercedes X-klass blir aldrig AMG”

Det har länge ryktats och snackats om en AMG-version av Mercedes pickup X-klass, men någon sådan prestandaversion kommer världen aldrig att få se.

Redan när vi var i Chile för att bekanta oss med Mercedes intåg i pickupsegmentet kände vi att X-klass skulle passa i AMG-utförande. Ett halvår senare berättade Frank Schumacher, ansvarig chefsingenjör för just X-klass, att han kan tänka sig att placera en V8-motor under huven på modellen, om efterfrågan är tillräckligt stor. Och stor är den sannolikt, inte minst i Australien där de är svaga för kombinationen pickuper och V8:or.

Foto: MediaPortal Daimler AG / Daimler AG / © Daimler A

Den som lös upp som en sol av uttalandet i somras får nu göra sig redo att falla till marken platt som en pannkaka. Nu har nämligen Mercedes-AMG:s boss Tobias Moers gett sin syn på saken. Till australiensiska Carsales säger han att X 350 d inte kommer att toppas av en rak turbosexa eller en turbo-V8.

– Det kommer inte att bli en X-klass AMG. Aldrig, säger han prompt.

Foto: MediaPortal Daimler AG / Daimler AG / © Daimler A

Tobias Moers kan inte se hur AMG:s filosofi ska kunna kombineras med de franskjapanska rötter som X-klass har. Modellen är som bekant baserad på Nissan Navara som även finns i ett franskt utförande i form av Renault Alaskan.

X 350 d 4Matic, som du ser på bilderna i denna artikel, får helt enkelt fortsätta att fungera som prestandaalternativet i Mercedes X-familj. Den har en diesel-V6:a på 258 hästkrafter och 550 newtonmeter och gör 0-100 km/h på 7,9 sekunder samt toppar 205 km/h. I Sverige kostar den från 414 900 kronor exklusive moms.