Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
070903-diesel-sverige070903-diesel-sverige070903-diesel-sverige
070903-diesel-sverige

Andelen dieselbilar ökar kraftigt

Registreringen av miljöbilar vid nybilsförsäljningen fortsätter att öka. Men de siffror som mest imponerar är andelen dieselbilar av de totala nybilsregistreringarna som uppgår till drygt 34 procent.

Av de totala nybilsregistreringarna under augusti månad så låg andelen dieselbilar på 34,1 procent. Det är den högsta noteringen någonsin för en enskild månad. Som jämförelse kan man ta augusti förra året då motsvarande siffra låg på 18,8 procent. Hittills i år ligger dieselandelen på 30,1 procent jämfört med 17,3 procent vid samma period förra året.

– Dieselandelen nådde sin högsta nivå någonsin i augusti. Registreringarna av miljöbilar ökade med 35 procent. Det här är mycket glädjande ur miljösynpunkt. Koldioxidutsläppen från nya bilar minskar nu i snabb takt, säger Bertil Moldén, vd för BIL Sweden.

– Vi börjar närma oss Europasnittet som ligger på drygt 50 procent, säger Bertil Moldén och fortsätter att den omotiverade extra fordonsskatten på 30 procent för dieselbilar måste tas bort, annars finns det risk att dieselandelen slutar öka då partikelfilterrabatten försvinner vid årsskiftet.

Under augusti registrerades 23 062 nya personbilar. Det är en ökning med 3,7 procent jämfört med motsvarande månad förra året. Hittills i år, januari till augusti, har nybilsregistreringarna ökat med 5,6 procent jämfört med samma period förra året.

Hittills i år har lastbilsregistreringarna ökat med 10,3 procent. Lätta lastbilar upp till 3,5 ton ökade i augusti med 6,8 procent och tunga lastbilar över 16 ton ökade med 33,2 procent. Hittills i år har lätta lastbilar ökat med 10,6 procent och tunga lastbilar har ökat med 17,0 procent.

– Augusti var ytterligare en stark månad på bilmarknaden med ökade registreringar av både personbilar och lastbilar. Lastbilsregistreringarna nådde all time high för en augustimånad och personbilsregistreringarna var de näst högsta någonsin för en augustimånad. Det visar att det är fortsatt bra fart i den svenska ekonomin, säger Bertil Moldén.

Andelen registrerade miljöbilar uppgick under augusti till 4 021, vilket är en ökning med 35 procent jämfört med augusti förra året. Miljöbilsandelen i augusti var 17,4 procent vilket kan jämföras med 13,4 procent under samma månad förra året. Hittills i år ligger miljöbilsandelen på 15,9 procent jämfört med 12,9 procent samma period förra året.

– De ökade miljöbilsregistreringarna förklaras till stor del av införandet av miljöbilspremien. Det visar att en samverkan mellan kloka politiska beslut och ambitiösa satsningar från fordonsföretagen ger snabba positiva effekter för miljön, säger Bertil Moldén.