Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Android Auto är Googles svar på Apple CarPlay – och Volvo hänger på

Det var bara en tidsfråga när Google skulle haka på tåget som Apple startade när de presenterade CarPlay. Med Android Auto kan användaren, precis som med CarPlay, styra mobiltelefonens funktioner via bilens skärmgränssnitt.

https://youtu.be/Ht8yzpIV9M0

För några månader sedan presenterade Apple sin standard, 

CarPlay, för kommunikation mellan telefonen och bilens infotainmentsystem. Många frågade sig när motsvarande skulle komma till Android.

I kväll har vi fått svaret under årets Google I/O-konferens. Där presenterade utvecklarna Android Auto som, precis som med CarPlay, låter användarna dela med sig av en smart telefons information och appar på ett innovativt sätt på bilens infotainmentskärm. Exempelvis kan man ta del av telefonens navigation, musik och så klart uppringnings- och sms-funktionalitet via bilens skärmgränssnitt.

Android Auto ska till stora delar vara röststyrt för att föraren inte ska behöva åsidosätta trafiksäkerheten vid användandet.

Google berättar att de har tagit fram ett speciellt SDK (verktygspaket för mjukvaruutvecklare) till Android Auto vilket ska underlätta för dem som vill utveckla appar till denna nya mobil/bil-plattformen.

De första bilarna med Android Auto sägs rulla ut redan under slutet av 2014. I nuläget har Google tecknat avtal med omkring 40 olika företag inom det som kallas Open Automotive Alliance.

Ett av dessa företag är Volvo som i kväll berättar att de har jobbat hårt för att säkerställa en rik användarupplevelse som ska erbjuda en ny nivå av tillgänglighet och smidighet när telefonen integreras i bilens redan befintliga system.

Volvo, som för bara några veckor sedan visade upp sitt nya infotainmentsystem Sensus som kommer i nya XC90, säger att Android Auto kommer att ge tillgång till tjänster som Google Maps, Google Search, Google Play Music och många andra tredjepartsappar som exempelvis Spotify.

Volvo Sensus är redan presenterat som kompatibelt med Apple CarPlay.

 

https://youtu.be/XcPzyJVSxXM