Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Android Auto och Apple Carplay värre än rattfylla

Android Auto och Apple CarPlay har utvecklats för att bilförare inte ska distraheras av mobiltelefonen under körning. Nu visar en ny undersökning att det inte fungerar, båda systemen gör förare farligare än om de vore fulla bakom ratten.

Telefonuppkopplingssystemen Android Auto och Apple CarPlay gör oss till sämre bilförare än om vi vore påverkade av alkohol. Det slås fast i en ny studie av brittiska trafiksäkerhetsorganisationen IAM Roadsmart. I undersökningen har man jämfört hur förares reaktionstider påverkas av olika saker, till exempel alkohol, cannabis och att använda Android Auto och Apple CarPlay på bilens inbyggda skärm.

LÄS MER: Krav på 0,0 promille i hela EU

I undersökningen försämrades förarnas reaktionstid med tolv procent om de var påverkade av alkohol upp till Storbritanniens promillegräns på 0,8. Cannabispåverkade förare reagerade 21 procent långsammare än normalt och de som satt och skrev sms på telefonen reagerade hela 35 procent långsammare på olika händelser i trafiken.

IAM Roadsmarts undersökning visar att förares förmåga att reagera på händelser i trafiken försämras radikalt av att använda såväl mobiltelefon som Android Auto och Apple Carplay.IAM Roadsmarts undersökning visar att förares förmåga att reagera på händelser i trafiken försämras radikalt av att använda såväl mobiltelefon som Android Auto och Apple Carplay.IAM Roadsmarts undersökning visar att förares förmåga att reagera på händelser i trafiken försämras radikalt av att använda såväl mobiltelefon som Android Auto och Apple Carplay.
IAM Roadsmarts undersökning visar att förares förmåga att reagera på händelser i trafiken försämras radikalt av att använda såväl mobiltelefon som Android Auto och Apple Carplay.

Mest anmärkningsvärt är dock hur mycket sämre reaktionstiderna blev när förarna försökte kontrollera Android Auto och Apple Carplay. Förarna reagerade hela 53 respektive 57 procent långsammare om när de körde samtidigt som de petade på bilens skärm.

Läs mer om undersökningen här.