Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ångmotor gör BMW bränsleeffektivare

BMW är kända för att alltid ligga i topp vad gäller ny teknik. Nu tar man steget långt tillbaka i tiden för att bli ledande genom att göra motorerna mer bränsleeffektivare med ångmotorprincipen.

BMW har tagit till riktigt gammal teknik för att få bättre bränsleeffektivitet. Konceptet kallas för Turbosteamer och bygger på samma grundprincip som en ångmaskin. Det går ut på att utvinna en energikälla som alltid funnits i bilen men som inte utnuyttjats, nämligen värmen.

Turbostreamer bidrar till minskad bränsleförbrukning med upp till 15 % samtidigt som den ger 10 kW mer effekt och 20 Nm extra i vridmoment.

Det hela baseras på samma princip som en ångmotor.

Vätska hettas upp till ånga som i två kretslopp ger kraft till motorn. Den primära energikällan är ett högtempererat kretslopp som använder avgasvärmen från förbränningsmotorn som energikälla via värmeväxlare. Mer än 80 procent av värmeenergin från avgaserna återanvänds med denna teknik. Avgasångan leds direkt till en expansionsenhet kopplad till drivaxeln på förbränningsmotorn. Det mesta av den återstående värmen absorberas av kylsystemet vilket fungerar som en andra energikälla för Turbosteamer.

Komponenten har utvecklats och testats för att passa på dagens befintliga BMW-bilar och det har visat sig att de flesta modellerna har tillräckligt med utrymme i motorrummen för att möjliggöra en installation av Turbosteamer.

BMW räknar med att systemet är fullt utvecklat inom 10 år.