Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: ABC Photo / Shutterstock

Anmärkning på var tredje husbil

När Bilprovningen offentliggör sin statistik för fjolåret visar det sig att var tredje husbil fick anmärkning vid kontrollbesiktningen. Var sjätte hade så allvarliga brister att efterkontroll krävdes. 

Husbilar har ökat i popularitet de senaste åren, inte minst under pandemins hemester-hysteri. Men det gäller att hålla sin husbil i trafikdugligt skick. När Bilprovningen sammanställer sin statistik för utförda kontrollbesiktningar under 2021 visar det sig att var tredje husbil, eller 33,1 procent, fick en anmärkning i protokollet. 

Det är en försämring jämfört med utfallet för 2020, då 32,5 procent fick en anmärkning. Den vanligaste orsaken var fel på komponenter i kommunikationssystemet, som strålkastare och lyktor.

Nästan var sjätte husbil, eller 15,5 procent, hade så pass allvarliga fel att det krävdes en efterkontroll. Också det är en försämring jämfört med 2020, då 14,7 procent fick krav på efterkontroll. Här var den vanligaste anmärkningen fel på bromssystemet, något som Bilprovningen i hög grad beror på att husbilar står stilla under en stor del av året. 

– Att själv upptäcka fel i bromssystemet är svårt. Därför är det bra med regelbunden service, vilket säkert också är en självklarhet för många, säger Per-Anders Blommefors, besiktningsansvarig på Bilprovningen, i ett pressmeddelande.