Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080213-london-miljöavgift
080213-london-miljöavgift
080213-london-miljöavgift
080213-london-miljöavgift

Ännu dyrare att köra bil i London

Från och med oktober i år blir det riktigt kostsamt att köra bil i Londons innerstad. För de bilar som släpper ut mer än 225 gram koldioxid per kilometer kommer det att kosta 316 kronor per dag.

Jämfört med Londons miljöavgifter framstår trängselskatterna i Stockholm som rena reapriserna. Fram tills nu har det varit dyrt att ta bilen till centrala London. Nu blir det hutlöst dyrt. I alla fall för de mest bränsleslukande bilarna. För bilar som släpper ut mer än 225 gram koldioxid per kilometer kommer det från och med oktober att kosta 316 kronor per dag att åka genom Londons innerstad. För de flesta övriga bilar kommer det dock även i fortsättningen att kosta åtta pund, eller 102 kronor om dagen i trängselavgift. Miljöbilar fortsätter att köra i avgiftszonen utan att betala.

Den kraftigt höjda miljöavgiften offentliggjordes under gårdagen av Londons borgmästare Ken Livingstone. Åtgärden är en del i en plan att minska stadens koldioxidutsläpp med 60 procent innan 2025.

– Jag tror att detta banbrytande initiativ kommer att påverka städer över hela världen som vill göra något för att förhindra de katastrofala klimatförändringarna, säger Ken Livingstone enligt nyhetsbyrån Reuters.

Även på andra håll i världen försöker man minska utsläppen genom att göra det dyrare att köra bil. I Trondheim föreslår Arbeiderpartiet att en lokal bensinskatt på 60 öre införs. Arbeiderpartiet vill även införa vägtullar och höja parkeringsavgifter i kommunen. Förslaget har fått stöd av Norges statsminister Jens Stoltenberg, rapporterar TT. Han hoppas att fler kommuner följer Trondheims exempel.

Är höjda avgifter för att få bukt med trängseln och utsläppen värt att överväga även för de svenska storstäderna? Säg din mening i en kommentar.