Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ännu en svart specialare – Melkus RS2000 Black

Med rötterna i ett land med mörk historia kanske den ursprungligen östtyska sportbilstillverkaren Melkus har goda skäl till att lansera RS2000 Black Edition. Nyckeltalen? 321 hk, 0-100 på 4,5 sek och ett pris 1,5 miljoner kronor.

Historien om Heinz Melkus, som närde en dröm att bygga en sportbil i det strikt kontrollerade Östtyskland, är egentligen något som kräver en egen text. Efter åratal av diplomatiska kontakter med landets regering fick han till slut tillåtelse att bygga sin sportbil, Melkus RS1000, baserad på Wartburg- och Trabant-delar. Året var då 1969. Heinz Melkus var också först med att öppna en BMW-återförsäljning i forna Östtyskland efter murens fall 1989.

I dag är det Heinz son Peter som driver företaget, och dagens modell, den helt moderna sportbilen RS2000, har hämtat mycket av designen, bland annat måsvingedörrarna, från den ursprungliga RS1000. Om det finns några anspelningar på den mörka historia som bilen har sitt ursprung i när det gäller valet av färg på den nya specialversionen Black Edition vet vi inte. Svart är ju också modefärg inom bilindustrin och var och varannan tillverkare, mörk historia eller ej, verkar vilja göra en egen svart specialare.

Melkus RS2000 Black Edition har precis som vanliga RS2000 en tvåliters turbomotor från antingen Volkswagen eller Opel, beroende på kundens önskemål. (Till skillnad från ur-Melkus, som bara fanns med trecylindrig Wartburg-motor.) Effekten anges till 321 hästkrafter, 25 mer än i standardutförande, oberoende av motorvalet. Sprinten från stillastående till 100 knyck ska gå på 4,5 sekunder och toppfarten anges till 270 km/h.

Priset för den svarta faran kommer också att bidra till bilens exklusivitet – 149 000 euro i Tyskland, eller motsvarande drygt 1,5 miljoner kronor i Sverige.