Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ännu en vanligt förekommande idiotkörning leder till farligheter

För andra veckan i rad kan vi bjuda er på en film som visar hur man inte ska köra i trafiken.

https://youtu.be/SAqV6e77G7g

I förra veckan 

fick vi se en film från Ryssland som visar hur en BMW X5-förare kör om i högerfilen, kastar sig in i vänsterfilen framför omkört fordon, får sladd och trycker en lastbil av vägen. Vi skrev om hur detta på intet sätt är en unik körning för Ryssland, även om själva prejningen är en ovanlig utgång – tack och lov.

Denna vecka kan vi bjuda er på ännu en film, denna gång från Polen, med en lika idiotisk körning som den i förra veckan och som inte heller är unik för Polen (eller Ryssland) utan något som skulle kunna vara filmat i exempelvis Sverige vilken dag i veckan som helst.

Läs också: 8 av 10 svenskar bryter mot trafikregler

Det vi ser i filmen ovan är en Subaru Impreza Kombi ligga på avfarten, på väg att lämna motorvägen. En BMW X1-förare i ytterfil, på trefilig motorväg, inser i sista sekund att han eller hon ska av på samma avfart som Impreza-föraren. BMW:n styr kraftigt åt höger och kastar sig över två filer och spärrområdet strax framför avfartsskärmen, det vill säga skylten som visar att avfart och motorväg separeras. Rutten körning på alla sätt och vis, men BMW-föraren får ett rätt bland alla fel, för användandet av blinkersen (även om den inte är till mycket hjälp här).

Denna typ av körning är alltså vanlig även här hemma i Sverige. En förare inser sent att ”oj, här ska ju jag av!” eller så är det någon som helt enkelt vill komma före andra. Det ovanliga här är att BMW:n prejar av Subarun som trycks upp på en slänt. Subaru-föraren verkar behålla lugnet och styr ned på vägen igen och av det vi kan se sker ingen inbromsning i panik.

Läs också: BMW-förarna mest hänsynslösa

Efterspelet känner vi inte till, men den här typen av körning borde rendera i att lappen ryker – även i Polen.