Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ännu snabbare Veyron på ingång

Konkurrensen bland supersportbilarna blir snart tuffare än på mycket länge. När biltillverkare världen över kraftsamlar vågar naturligtvis inte Bugatti ligga på latsidan, vilket också betyder att vi inom ett år kan vänta oss en 1 600-hästarsversion av Veyron.

De senaste dagarna har flera tecken kommit från Volkswagen-koncernen att de har börjat spara pengar, bland annat skjuts Bentley och Bugattis suvar på framtiden samtidigt som eldrivna Audi R8 e-tron inte når serieproduktion. Men prestigeprojektet Bugatti Veyron verkar få leva kvar, trots kristiderna. Nuvarande Veyron Super Sport är visserligen redan innehavare av titeln ”Världens snabbaste bil” med en toppfart på 431 km/h. Då är det lätt att tro att Volkswagen-cheferna skulle vara nöjda och luta sig tillbaka, men så verkar det inte vara. Det har ryktats länge om en helt ny generation, men först verkar vi alltså få se en ännu starkare Super-Veyron av nuvarande generation.

 De 1 200 hästkrafterna i nuvarande Super Sport ska bli 400 fler samtidigt som vikten ska kapas med 250 kilo. Enligt rykten ska den nya toppfarten bli sanslösa 463 km/h, 0-100 väntas gå på blixtsnabba 1,8 sekunder.

 Nu hade troligtvis inte utmanarna McLaren P1, nästa generation Ferrari Enzo eller Porsche 918 Spyder varken velat eller kunnat utmana Veyron när det gäller toppfart. Inte heller Koenigsegg Agera R, med en teoretisk toppfart på 440 km/h, väntas ha några planer på att slå rekordet. En orsak är dock att enda banan på jordklotet där det går att nå sådana hastigheter, Ehra-Lessien, ägs av Volkswagen. Och de lär inte vara speciellt sugna på att släppa in sina ärkefiender för att tappa en åtråvärd titel. Ändå gör de allt för att utveckla Veyron, men mycket vill gärna ha mer.