Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ännu vassare Seat Leon Cupra ST på gång

Seats snabbaste bil ser ut att få än mer pulver under huven. Kanske redan till nästa år.

Dagens Seat Leon Cupra ST är i sitt senaste utförande ett riktigt kraftpaket med sina 300 hästkrafter. Den går dessutom att få med DSG-låda och fyrhjulsdrift om man så vill det.

Vi provkörde Seats värstingkombi i våras, men redan nu verkar en ännu värre variant var på ingång.

Enligt tidningen Auto Express, som talat med Seats marknadschef Wayne Griffiths, är en Leon ST Cupra R med upp emot 340 hästkrafter i faggorna. Motorn är fortfarande en turboladdad fyrcylindrig motor på 2,0-liter.

Griffiths kör själv just nu runt i en testmula, och utöver den extra kraften under huven har bilen avgassystem från ABT och 20-tumsfälgar. Färgen svart med kopparinslag känns igen från ”vanliga” halvkombin Seat Leon Cupra R som presenterades på årets Frankfurt-salong och som börjar säljas nästa år.

Seat Leon Cupra R har dock ”bara” 310 hästkrafter (med manuell växellåda) och går inte att få med fyrhjulsdrift.

Enligt Griffiths har testbilen landat bra hos både publik och ingenjörer och troligtvis kommer den att visas upp redan till våren. Vi får helt enkelt vänta och se!

Frågan är om Seat också vågar utmana Mercedes nysatta Ringen-rekord för kombis. Det var just Seat som hade rekordet för kombibilar innan Mercedes-AMG E 63 4Matic+ kombi drämde till med 7:45.19. Men då har den tyska stjärnan mer än dubbelt så mycket effekt ska sägas (612 mot 280 hästkrafter).

Spanjorernas tidigare rekord låg på 7 minuter, 58 sekunder och 12 hundradelar.