Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Antalet A-traktorer skjuter i höjden

Det som en gång i tiden var ett billigt sätt att bruka jorden är i dag ungdomens främsta alternativ till mopedbilen. A-traktorn är transportmedel och statussymbol i ett och den blir allt mer populär.

MISSA INTE: Vår guide i hur man bygger A-traktor enligt nya reglerna 

Sedan en regeländring trädde i kraft i fjol, som gjorde det enklare att registrera A-traktorer, har antalet ökat med 27 procent på mindre än ett år. Det som hände var att man tog bort regeln att en A-traktor fick gå i högst 10 km/h på lägsta växeln när motorn gick på två tredjedelar av sitt maximala varvtal. 

I praktiken betydde det att man var tvungen att bygga in en extra växellåda för att växla upp varvtalet, ett moment som innebar en viss mängd krångel. Utan kravet är det i stället möjligt att begränsa toppfarten elektroniskt, och även automatväxlade bilar kan konverteras till A-traktorer.

Pickuper är populära att göra om till A-traktorer. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Det har fått till följd att intresset fullkomligt skjutit i höjden. Enligt vägtrafikregistret har cirka 7 800 A-traktorer registreringsbesiktats efter regeländringen den 15 juli 2020 och totalt finns i dag mer än 36 000 A-traktorer i landet. Det är en utveckling som inte ses med blida ögon av alla. 

– Människors åsikter om A-traktorer skiljer sig åt. Allt från att det är fordon som fyller en viktig funktion för att säkerställa mobilitet på landsbygden till att det är ett fordon som borde förbjudas. Klart är att fordonstypen väcker känslor, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.

Jo då, lastbilar har också konverterats till A-traktorer. Missa inte listan nedan, intressant läsning. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Regeländringen har också inneburit en större spridning i valet av utgångsobjekt. Som tidigare är den överlägset vanligaste A-traktorn en Volvo. Men kraftiga ökningar ses av A-traktorer byggda av BMW, Volkswagen och Audi. BMW-traktorerna har under den korta perioden mer än fördubblats och uppgår i dag till cirka 1 700 fordon.

MISSA INTE: Vår guide i hur man bygger A-traktor enligt nya reglerna 

LÄS OCKSÅ: Polischef vill förbjuda A-traktorer