Antalet bildelsstölder fortsätter öka kraftigt
Fjolåret var ett rekordår, men trots att det återstår tre månader av 2016 har innevarande år redan passerat 2015 med stor marginal sett till antalet stölder av bildelar.
Under 2015 rapporterades 1 926 bildelsstölder i Sverige som kostade landets bilägare sammanlagt 105 miljoner kronor (betalas via försäkringspremien). I år, mellan januari och september, är antalet stölder av bildelar redan uppe i 2 421 till en kostnad av 153 miljoner kronor. Därmed kommer 2016 att bli ett nytt rekordår med stor marginal.
– Detta är kostsamma stölder eftersom man förstör mycket elektronik i bilarna då man klipper kablar och gör skada på bilen, säger utredare Torbjörn Serrander på Larmtjänst som är försäkringsbolagens samarbetsorgan.
Majoriteten av bildelsstölderna ägde rum under årets fyra första månader då hela 1 516 stölder registrerades. Perioden såg därmed en dubblering av antalet stölder jämfört med samma period året dessförinnan.
Mest drabbade regionen - Stockholm
Det län som är hårdast drabbat av stölderna är Stockholms län. Hela 65 procent av hela landets bildelsstöldstatistik kommer från området.
– På grund av den dramatiska ökningen av antalet stölder har gränspolisen i Stockholm gjort insatser mot denna typ av brottslighet under våren. De har varit framgångsrika i sitt arbete och gripit många vilket gett resultat i statistiken, säger Torbjörn Serrander.
Totalt har 1 356 bildelsstölder genomförts i Stockholmsområdet hittills i år medan Västra Götaland med Göteborg är uppe i 478 stölder och Skåne med Malmö är uppe i 270 stycken. Storstadsregionerna är de hårdast drabbade, men Larmtjänsts statistik visar att stölderna sprider sig allt mer utanför storstäderna. Hallands län är det område utanför de tre storstadsregionerna som är hårdast drabbat med 69 bildelsstölder hittills i år varav merparten genomfördes under våren.
Under sommarmånaderna sjönk antalet bildelsstölder, som de brukar göra under sommaren. I september i år har man sett att antalet stölder återigen ökar, men inte upp till samma nivåer som registrerades under våren.
Mest drabbade bilmärket - BMW
Precis som tidigare år är det framför allt tre bildelar som stjäls i betydligt högre omfattning än andra; strålkastare, navigationssystem och krockkuddar.
Det bilmärke som är i särklass mest drabbat av bildelsstölder är BMW. Av årets hittills 2 421 stölder står BMW för 1 454, det vill säga 60 procent. Det är framför allt navigationssystemen och krockkuddarna som är stöldbegärliga i BMW-bilar.
Mercedes-bilar står för 308 av årets bildelsstölder hittills och det är främst krockkuddar som stjäls från Mercedes.
207 stölder av bildelar har registrerats i Volvo-bilar och majoriteten av stölderna har fokuserat på strålkastarna. Volkswagen-bilar står för 192 av stöldtillfällena och när det gäller Volkswagen är det först och främst navigationssystemen som stjäls.
Så kan bildelsstölderna förhindras
Larmtjänst anser att det är viktigt att bilarna får bättre stöldskydd och att demontering av komponenter av exempelvis strålkastare, navigationssystem och krockkuddar försvåras, men också att polisen genomför långsiktiga och uthålliga insatser mot denna typ av brottslighet som framför allt utföras av organiserad brottslighet.
– Strängare tillämpning av straffskalan och att kräva skadestånd från de personer som döms samt att man även följer upp att det faktiskt betalas in är ytterligare viktiga åtgärder, säger Mats Galvenius som är vd på Larmtjänst.
Det finns även tips till landets bilägare för hur man kan försvåra för bildelstjuvarna:
• Parkera din bil i ett garage eller i en upplyst och öppen miljö.
• Märk utsatta komponenter med märk-DNA och tydliggör detta på bilen. Detta kan ha en avskräckande effekt.
• Använd larmsystem.
• Laminerade rutor gör det svårare att ta sig in i bilen.
LÄS OCKSÅ: Så stöldsäker är din bil
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se