Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Henrik Isaksson / IBL

Antalet indragna körkort ökar

Under första halvåret 2023 återkallade Transportstyrelsen nästan 20 000 körkort. Jämfört med samma period i fjol har antalet återkallade körkort ökat med drygt sex procent. 

Under perioden januari–juni i år återkallade Transportstyrelsen 19 080 körkort. Ungefär hälften av dem, eller 9 872 stycken, återkallades på grund av ”väsentlig överträdelse”. Vanligtvis innebär det fortkörning, rödljuskörning eller exempelvis att man kört med för kort avstånd till framförvarande fordon.

Drygt 3 000 körkort återkallades på grund av rattfylleri eller drograttfylleri och ytterligare cirka 500 på grund av ”opålitlighet i nykterhetshänseende”. Den senare orsaken har minskat stadigt de senaste fem åren, medan siffran för återkallelser på grund av rattfylleri eller drograttfylleri är den högsta på tio år. 

Ändå är det bara en liten del av rattfylleristerna som förlorar sina körkort. Enligt Trafikverket genomförs minst 15 000 resor varje dag med förare som är så påverkade att de skulle dömas för rattfylleri om de upptäcktes. Var fjärde dödsolycka i den svenska vägtrafiken är alkohol- eller drogrelaterad. 

– Antalet indragna körkort hänger också samman med antalet kontroller och dessa har minskat kraftigt över tid. 2010 gjorde polisen 2,7 miljoner nykterhetskontroller, 2019 gjordes 1,2 miljoner prov och under 2022 endast 677 000, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig i trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige, i ett pressmeddelande.

Av det totala antalet återkallade körkort står manliga innehavare för 81 procent. Detta trots att av landets 6,9 miljoner körkortsinnehavare är bara 52 procent män och de står för ungefär 66 procent av trafikarbetet, det vill säga den totala körsträckan. Snedfördelningen syns genomgående oavsett återkallelsepunkt. 

– Man kan inte säga att kvinnor kör bättre än män, men siffrorna talar för att kvinnor kör säkrare än män. En tolkning är att kvinnor inte är benägna att utsätta sig för risker på samma sätt som män gör och det återspelas i statistiken, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande. 

Foto: Transportstyrelsen