Antalet katalysatorstölder minskar inte
Det har nästan blivit som ett mantra som tragglas med jämna mellanrum – ”katalysatorstölderna ökar”. Men lägre priser på råvarumarknaden kan eventuellt leda till ljusare tider med färre stölder.
Under årets första kvartal, mellan 1 januari och 31 mars 2023, rapporterades i Sverige 2 038 katalysatorer som stulna. Det är en liten, liten ökning jämfört med samma period i fjol då 2 021 katalysatorer stals. Siffrorna kommer från försäkringsbolagens branschorganisation Larmtjänst.
Det som gör katalysatorerna stöldbegärliga är ädelmetallerna som finns inuti. Palladium och rodium är högt värderade, exempelvis kostar rodium just nu drygt 2 500 kronor per gram. Det är dock ingenting jämfört med för ett par år sedan då priset var omkring fyra gånger högre.
Det är just ädelmetallernas sjunkande pris på råvarumarknaden som kan vara räddningen för ett antal bilar och katalysatorer.
– Råvarupriset på ädelmetallerna rodium och palladium gick upp kraftigt under 2021, men nu kan vi se en viss nedgång av priset vilket framöver skulle kunna ha en positiv effekt på stöldutvecklingen, säger utredare Fredrik Lindstedt på Larmtjänst.
Toyota i topp
Sedan flera år tillbaka är det Toyota som är populäraste märket hos katalysatortjuvarna. Modellmässigt är det Prius som drabbas mest, då framför allt av årsmodellerna 2004-2010, det vill säga andra generationen (se bild).
Men även andra märken drabbas av katalysatorstölder, exempelvis Volvo. Då handlar det om äldre årsmodeller, främst från 1990-talet.
De flesta stölderna utförs i landet tre storstadsregioner med omnejd. Under årets första kvartal drabbades polisregion Stockholm av 493 stölder, polisregion Väst av 387 stölder och polisregion Syd av 551 stölder.
Sett till länen är det Stockholm som är värst drabbat, 492 stölder, följd av Skåne med 433 stölder.
– Vid en stöld är det tyvärr inte bara att byta komponenten. Eftersom katalysatorn är en del av avgassystemet så kan man behöva byta hela systemet. Det finns även sensorer som sitter vid katalysatorn som kan behöva bytas och allt detta gör ju så att kostnaderna blir höga vid varje stöld, säger Fredrik Lindstedt.
Skadekostnaderna under årets första kvartal uppgår till cirka 39 miljoner kronor. Det är samma nivå som förra året.
Så minskar du risken för stöld
✓ Parkera din bil i ett garage eller i en upplyst och öppen miljö.
✓ Märkprodukter, som kan ha avskräckande effekt.
✓ Använd larmsystem.
Källa: Larmtjänst
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se