Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mattias Larsson / Bilsport

Antalet olyckor med A-traktorer stiger kraftigt – polisen oroade

Polisen känner oro kring det stigande antalet olyckor som de populära A-traktorerna är delaktiga i. Andelen A-traktorer på vägarna har ökat med 30 procent sedan i fjol och med det antalet olyckor där de är inblandade.

Teknikens Värld har tidigare rapporterat om att antalet A-traktorer ute på våra svenska vägar har skjutit i höjden på sistone. Den stora ökningen kan förklaras med det förändrade regelverket kring dessa fordon som gör att deras framfart numera kan begränsas på elektronisk väg, något som gör det hela mycket mindre komplext. 

Vill du veta exakt hur du ska bygga din A-traktor enligt det nya regelverket kan du läsa vår guide.

Sedan regelförändringarna har antalet A-traktorer ökat med mer än 30 procent jämfört med vad som fanns på vägarna i fjol. Med detta har dock antalet olyckor ökat med omkring samma fart, vilket oroar trafikpolisen i Dalarna.

– Det ökande antalet olyckor med A-traktorer oroar oss. De här förarna är unga, har varken vana eller utbildning för att köra så fort, säger trafikpolisen Johan Alm till SVT.

Han menar att det är många A-traktorer som trimmats för att köra långt mycket snabbare än de 30 kilometer i timmen som fordonen är tillåtna att färdas i. Enligt polisen i Dalarna har man mätt upp hastigheter på både 120 och 130 kilometer i timmen.

Det ökande antalet fordon och de höga hastigheterna som vissa av dem färdas i har inneburit att olyckorna med A-traktorer ökat lavinartat i Dalarna. Bara under fjolåret skedde ett 20-tal olyckor där dessa typer av fordon var inblandade i.