Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Rickard Håkansson

Antalet omkomna i trafiken minskar: ”Positiv utveckling”

Juli månad såg 19 personer förolyckas och 1 326 personer skadas i trafiken, enligt preliminära siffror till Transportstyrelsen. Det var lika många omkomna som under motsvarande månad i fjol. Totalt har dock trafikdödligheten minskat under året.

2020 var ett bra år för den svenska trafiken med rekordfå omkomna och ett steg på vägen mot nollvisionsmålet. Nu har Transportstyrelsen redovisat statistik för årets sju första månader och trenden med färre avlidna i trafiken tycks fortsätta. 

Från den första januari till den sista juli miste 93 personer livet på de svenska vägarna. Under samma period under fjolåret skrevs den siffran till 114 personer. Antalet omkomna har därmed minskat med 23 procent.

– Det är en positiv utveckling att antalet omkomna fortsätter att minska över tid, även om vi givetvis fortfarande har nollvisionen i sikte, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen.

Foto: Transportstyrelsen

Under juli månad var siffran dock oförändrat jämfört med juli 2020 med 19 förolyckade personer. Tio av dessa omkom efter att ha färdats i personbil, fem på motorcykel och fyra på cykel. Nio av dödsfallen var singelolyckor, sex personer var över 65 år och totalt rörde det sig om 14 män och fem kvinnor.

De senaste tolv månaderna (augusti 2020 – juli 2021) omkom 183 personer i vägtrafiken – samma siffra från de föregående tolv månaderna var 207 personer. Över ett femårsperspektiv med motsvarande tolvmånadersperioder har medelvärdet för antalet omkomna minskat med 30 procent.