Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Henrik Isaksson / IBL

Antalet rattfulla ökade 2022

Förra året ökade antalet rattfylleribrott med 19 procent jämfört med 2021. Det visar statistik från polismyndigheten som alkomätarföretaget Alcosense har sammanställt.

Trafikolyckor som haft dödlig utgång har ökat de senaste åren, från 204 döda 2020 till 220 döda i fjol. Däremot har antalet döda i trafiken generellt minskat över tid, för tio år sedan var antalet omkomna per år ungefär 300.

Men under samma tioårsperiod har antalet anmälda fall av rattfylleri där föraren varit påverkad av narkotika ökat markant. Rattfylleri med alkoholpåverkade har minskat, men är fortfarande på höga nivåer. Totalt anmäldes 9 774 fall av rattfylla under påverkan av alkohol 2022. Statistiken från polisen har sammanställts av alkomätarföretaget Alcosense och de anser att siffrorna är bekymrande.

– Ett högt antal rattfylleribrott kan tolkas som ett tecken på bristande medvetenhet om risken för trafikolyckor kopplade till alkohol, särskilt om man kör bil morgonen efter att ha druckit. Även om många kanske inte avsiktligt sätter sig bakom ratten med alkohol i blodet, är det fortfarande deras ansvar att se till att de inte utsätter sig själva och andra för fara. Siffrorna från polisen visar att det kontinuerligt finns problem med rattfylleri på svenska vägar, och det är viktigt att alla förstår allvaret i att köra påverkade, säger Hunter Abbott, vd för Alcosense, i ett pressmeddelande.

Som expert på alkomätare menar Abbott att ämnesomsättningen och andra faktorer hos olika människor är så olika att det är nästintill omöjligt att beräkna när alkoholen har lämnat kroppen. Det kan också skilja sig från gång till gång även hos samma person. Eftersom statistiken säger att många inte verkar ha koll på detta kan en alkomätare för personligt bruk vara ett bra alternativ, enligt Abbott.

– Vill man vara säker på att man sätter sig i bilen och inte bryter mot lagen är en alkoholmätare ett hjälpsamt verktyg att ha till hands. Eftersom Sverige även har en av de lägsta promillegränserna i Europa kan det vara extremt lätt att köra med otillåtna rester av alkohol i kroppen morgonen efter alkoholintaget. Det är viktigt att komma ihåg att även en liten mängd alkohol i blodomloppet påverkar din förmåga att köra bil, även om den är under den lagliga gränsen, säger Hunter Abbott.

Förra året föreslog regeringen skärpta straff för olovlig körning och rattfylleribrott. Enligt förslaget skulle det minsta straffet för rattfylla höjas från fängelse i sex månader till fängelse i ett år. Lagrådet dissade däremot förslaget som var tänkt att träda i kraft i januari i år.