Antalet rondeller har fördubblats på fem år
Tycker du att nya rondeller ploppar upp som svampar ur marken lite varstans? Då har du inte helt fel, ny statistik från SCB visar nämligen på en explosionsartad utbyggnad av rondeller i Sverige. Det byggs minst fem nya rondeller varje vecka!
Flera undersökningar har visat rondellernas, eller mer korrekt cirkulationsplatsernas, positiva effekt på trafiksäkerheten. Nu visar en ny kartläggning av transportinfrastrukturen att antalet rondeller i Sverige har ökat explosionsartat. Mellan 2005 och 2010 ökade antalet rondeller från cirka 1 360 till nästan 2 800, visar statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB.
Under de fem år som står i fokus för SCB:s kartläggning byggdes mer än fem nya rondeller varje vecka och i dag är antalet troligen ännu fler. Storstäderna Göteborg, Malmö och Stockholm har som väntat flest, men Göteborg leder med hästlängder. Som vi kan se i tabellen nedan hade Göteborg 130 rondeller år 2010, betydligt mer än både Malmö och Stockholm.
SCB:s publikationer är en källa till otroligt mycket nödvändigt och onödigt vetande. I den nya publikationen med rubriken Transportinfrastrukturens markanvändning finns mycket statistik man inte visste att man ville ha koll på. Till exempel att landets samlade rondellmark (den yta i mitten som vägen cirkulerar runt) upptar en yta om cirka 150 hektar, motsvarande 220 fotbollsplaner.
Man kan också läsa att den totala längden på alla Sveriges vägar är 580 000 kilometer, vilket räcker till 14,5 varv runt jorden. Enskilda vägar, främst skogsbilvägar, står för inte mindre än 75 procent av den totala väglängden.
Den mark som används för transportinfrastruktur, vilket förutom vägar innefattar järnvägar, hamnar och flygplatser, är nästan 500 000 hektar, motsvarande 1,2 procent av Sveriges landareal.
När vi ändå är inne på ämnet vill vi tipsa alla om att läsa Transportstyrelsens pedagogiska guide till hur man kör i cirkulationsplatser. Läs den här.
Fakta om Sveriges rondeller
(Källa: Statistiska Centralbyrån)
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se