Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren

Antalet Saab-bilar sjunker – nu ska de räddas

Saab som bilmärke är dött, men bilarna lever kvar och kommer förmodligen att göra det lång tid framöver i och med att Orio, tidigare Saab Parts, övergår till livstidsgaranti för originaldelar.

2011 gick Saab Automobile i konkurs. Sedan dess har det knappt tillverkats några Saab-bilar. Nevs lyckades dock slutföra bygget av ett mindre antal innan det tog stopp och numera har de inte tillåtelse att använda varumärket Saab på några framtida bilar. Därmed blir de Saab-bilar som ännu finns i livet de sista vi får se av märket. Må de bevaras.

Nu ges bilarna bättre förutsättningar för att göra just det – leva vidare. Orio AB, som tidigare gick under namnet Saab Parts och som är enda leverantör av Saab originaldelar, har nämligen beslutat att införa livstids garanti på reservdelar till Saab. De anser nämligen att det är viktigt att originaldelar används för att bevara de återstående Saab-bilarna.

– Saab som bilmärke har ett långt och viktigt arv att bevara och vi vill inte att bilarna ska försvinna från vägarna av fel anledning. Därför har vi skapat kampanjen ”Parts for Life”, där vi erbjuder livstidsgaranti på originaldelar för de ägare som reparerar sin Saab på ett auktoriserat Saab Service Center, säger Jonas Tegström som är vd på Orio AB.

För att få livstids garanti på reservdelarna ska Saab-bilarna repareras på ett auktoriserat Saab Service Center samt att bilägaren därefter måste aktivera livstidsgarantin på partsforlife.com.

Orio ser Saab-bilarna som en utrotningshotad art och som en del i kampanjen kommer Orio AB att samarbeta med Nordens Ark genom att med en årlig donation bidraga till skyddandet av utrotningshotade (djur)arter runt om i världen.

Fakta: Saab i svensk trafik

Per den 31 december 2016 fanns det 4768060 bilar i trafik i Sverige. Av dessa var 230756 bilar av märket Saab. Det betyder av de bilar som fanns i trafik i Sverige vid senaste årsskiftet var endast 4,84 procent Saab-bilar.

Det kan jämföras med fyra år tidigare. Då var antalet Saab-bilar i trafik i Sverige 323046 stycken av totalt 4447165 bilar. Saab utgjorde därmed 7,26 procent av det svenska bilbeståndet på vägarna.

Det innebär att på bara fyra år har 92290 Saab-bilar försvunnit ur trafik.

Mellan 2008 och 2012 var Saab Sveriges tredje vanligaste bilmärke i trafiken, endast Volvo och Volkswagen låg före. 2013 tappade Saab till fjärde plats då Toyota gick om. 2015 tappade Saab ytterligare en placering då även Ford gick om, och under 2016 gick dessutom Audi om vilket placerade Saab på plats sex över Sveriges vanligaste bilar på de svenska vägarna.

Volvo är den ständiga ettan i listan. Av de 4768 060bilar som var i trafik per den 31 december 2016 var 1043061 bilar av märket Volvo. Därmed utgjorde Volvo 21,88 procent av alla bilar som rullar på vägarna i Sverige.

Fyra år tidigare var antalet Volvo-bilar i trafik i Sverige 1000633 stycken. Volvo har alltså lyckats utöka sitt bestånd med 42 428 bilar de senaste fyra åren.

Alla siffror är hämtade från SCB.