Antalet trafikdöda fortsätter sjunka

Under årets första 15 veckor omkom 55 personer på de svenska vägarna. Siffran är lägre än under samma period förra året som var ett rekordår. Siffran överraskar dessutom experterna.

Under förra året omkom 358 personer i den svenska trafiken. En så låg siffra har aldrig bokförts till statistiken sedan man började med detta 1950. Och trenden med allt färre dödsolyckor i trafiken ser ut att hålla i sig. Från den 1 januari i år till och med förra veckan omkom, enligt preliminära siffror, 55 personer i trafiken. Det kan jämföras med samma period förra året som alltså var ett rekordår – 71 döda. Det är en minskning med nästan 25 procent.

Trafikverkets, den nya myndighet som forna Vägverket och Banverket uppgått i, välkände trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall erkänner under en intervju för SR Ekot att han är förvånad. De låga siffrorna under årets 15 första veckor jämför han med hur många som kunde omkomma under en endaste helt under 1960-talet. Han är imponerad med tanke på vår växande befolkning, den intensiva trafiken och antalet fordon. Övriga trafiksäkerhetsexperter sägs också vara förvånade och överraskade.

Många talar om den svenska lågkonjunkturen som en hjälpande hand till de låga siffrorna över omkomna, men det är inte hela sanningen. Även det ihärdiga vintervädret tros ha gjort sitt. Claes Tingvall pekar även på de allt säkrare bilar som rullar på våra svenska vägar och att vi är det land i världen med högst andel antisladdsystem i våra bilar.

Han är inte helt bekväm med att sia om framtiden, men han finner inget skäl till att den uppvisade trenden ska vändas kraftigt.

Läs mer