Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101218-omkomna trafiken
101218-omkomna trafiken
101218-omkomna trafiken
101218-omkomna trafiken

Antalet trafikdöda rekordlågt

Under november månad omkom 23 personer i den svenska trafiken. Det säger Trafikverkets preliminära siffror. Hittills i år har 264 personer omkommit på vägarna, en rekordlåg siffra.

Trafikverkets preliminära siffror över antalet omkomna i trafiken visar att under november månad var det 23 personer som förolyckades. Det kan jämföras med 25 personer under samma månad förra året och med 30 personer i snitt under de senaste fem årens novembermånad.

Av de 23 omkomna i november omkom 12 i personbilar, en i tung lastbil, en på så kallad fyrhjuling och övriga nio var fotgängare. 17 av de omkomna var män, sex var kvinnor. Endast en person var under 18 år.

Förra året var ett år med rekordlågt antal omkomna i trafiken. Totalt handlade det om 355 omkomna. Tittar man på perioden januari till och med november under 2009 omkom 321 personer, vilket kan jämföras med motsvarande period i år då 264 personer omkom. 2010 ser alltså ut att bli ett nytt år med rekordlåga siffror.

Men det är fortfarande långt ifrån den så kallade nollvisionen som skulle ha uppnåtts 2007 med maximalt 270 omkomna i trafiken. Utopiskt sett uppnås nollvisionen tre år för sent om endast sex personer omkommer under december månad.

Under julhelgen omkommer normalt 1,5 personer per dag men i år finns det risk att den siffran överskrids då julhelgen är väldigt komprimerad med julafton på en fredag. Det betyder att det är väldigt många bilister som är ute och far under fredag till och med söndag. Det finns inte lika många dagar att sprida ut körningen på som när julafton är tidigare under veckan.

Läs även guiden hur du ska köra när det råder halt väglag.

Läs mer