Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091201-antisladd-risker
091201-antisladd-risker
091201-antisladd-risker
091201-antisladd-risker

Antisladdsystem leder till större risktagande

Med antisladdsystem i bilen tar vi större risker i körningen. Det visar en kartläggning från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut. Samma undersökning visar att många inte ens vet om deras bil har antisladdsystem eller inte.

 VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut har på uppdrag av Transportstyrelsen genomfört en kartläggning av bilförares uppfattning om och erfarenhet av låsningsfria bromsar och antisladdsystem. Resultaten visar att de förare som tror att de har ABS-bromsar och antisladdssystem är mer riskbenägna än andra. Män tar genomgående större risker än kvinnor och yngre är mer riskbenägna än äldre.

Undersökningen visar också att många har dålig koll på vilka säkerhetssystem deras bilar är utrustade med. 90 procent av förarna med bilar som har antisladdsystem vet om att de har det. Däremot uppger hela 35 procent av förarna med bilar utan antisladdsystem felaktigt att deras bilar är utrustade med systemet. När det gäller ABS-system står det bättre till med kunskaperna. Drygt 95 procent är medvetna om att de har låsningsfria bromsar.

VTI genomförde undersökningen under hösten 2008 genom att skicka ut en postenkät till 1 000 personbilsförare av bilar med antisladdsystem och 1000 förare av liknande bilar utan antisladdsystem. 

Externa länkar

Läs hela undersökningen