Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080519-jaguar-uppåt080519-jaguar-uppåt080519-jaguar-uppåt
080519-jaguar-uppåt Foto: Copyright Jaguar Cars Ltd. For editorial use only,

Äntligen uppåt för Jaguar

Lagom efter att Ford gjort sig av med Jaguar börjar det gå med vinst. För första gången på två år redovisar det tidigare förlusttyngda brittiska märket en ökande försäljning. I april steg Jaguars försäljning med 70 procent jämfört med i fjol.

I åratal har Ford släpat omkring på Jaguar som en tung brittisk ryggsäck. När man så äntligen lyckades göra sig av med Jaguar till Tata Motors så börjar det helt plötsligt visa en stigande formkurva. Kanske sitter Ratan Tata (Tatas ägare) och myser just nu, medan Alan Mulally (Fords vd) knyter ena näven i fickan och sliter sitt hår med den andra. Men även om Jaguar har börjat visa positiva siffror efter flytten så har Ratan Tata egentligen ingen anledning att ta åt sig äran. Den huvudsakliga orsaken till aprilframgångarna är Jaguars nya modell XF.

Under april sålde Jaguar totalt 4 047 bilar, mot 2 386 under samma månad i fjol. Ökningen på 69,6 procent är de första positiva siffrorna för Jaguar sedan juli 2006. Sett till hela det första kvartalet steg försäljningen med mer beskedliga 0,4 procent. Enligt Don Hume som är talesman för Jaguar och Land Rover, hjälptes Jaguar i allra högsta grad av lanseringen av XF, men även av att osäkerheten inför företagets framtid stillades. Don Hume säger till Automotive News Europe att Jaguars försäljningsökning är global och att kunderna stå på kö för XF. För tillfället har 18 000 köpare bokat en bil.

Mindre bra går det för den brittiske brodern Land Rover. Under det första kvartalet sjönk försäljningen med 12,9 procent för Land Rover.

TV-TV