Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110310-saab-antonov110310-saab-antonov110310-saab-antonov
110310-saab-antonov Foto: Charlie Magee Photography

Antonov skeptisk till Saabs affärsplan

Vladimir Antonov delar inte Victor Mullers övertygelse om att Saab ska sälja 80 000 bilar i år. I en intervju med DI säger han att det behövs nytt kapital för att hålla Saab i levande och han säger sig vara redo att skjuta in vad som behövs.

I januari presenterades Spykers vd Victor Muller försäljningsprognosen för Saab under 2011. Lanseringarna av 9-5 SportCombi och 9-4X väntas hjälpa till att höja försäljningen till 80 00 bilar under hela 2011. Mullers ständigt omdebatterade vän och affärspartner Vladimir Antonov håller inte med. I en intervju med Dagens Industri säger Antonov att Saab inte kommer att sälja så många bilar i år.

– Saab Automobile kommer  att sälja maximalt 60 000-65 000 bilar i år enligt min personliga uppfattning och klarar inte av målet 80 000 bilar, säger Antonov till DI.

Om försäljningsmålen fortsätter att missas grovt varnar Antonov för att det i förlängningen kan leda till att Europeiska investeringsbanken kräver tillbaka sitt lån genom att vända sig till svenska staten som ställt sig som garant. Det skulle, enligt Antonov, leda till att Saab försätts i konkurs inom loppet av fem dagar. För att undvika behövs mer kapital. Han tror att det behövs ungefär en halv miljard och säger sig vara beredd att investera den summan för att hålla Saabs verksamhet igång. Men för att utveckla en mindre Saab (den omsusade 9-2) anser Antonov att det behövs ytterligare 1,7 miljarder och det är pengar man måste fiska efter hos externa investerare, vilket Antonov tror blir en svår uppgift.

– Det hänger ett svart moln över Saab och det kommer inte att bli lätt att locka investerare eller finansiärer till bolaget, säger Vladimir Antonov till DI.

Läs mer