Foto: polisen

Apa i Ludvika kör för fort – kan inte bötfällas

En man gäckar polisen i Ludvika. Han har nämligen kört för fort vid en fartkamera hela sju gånger – utklädd till schimpans.

Utanför Ludvika i Dalarna har en fartkamera fotograferat en och samma bil som kört för fort vid sju olika tillfällen. Polisen har dock inte kunnat bötfälla någon eftersom föraren maskerat sig som schimpans.

– Det började i augusti och senast han fastnade på bild var i november. Han har kört i mellan 100 och 130 km/h mellan sex och sju på morgonen på en 90-väg på väg in mot Ludvika, säger Pär Israelsson på polisen i Ludvika, till SVT Nyheter.

Polisen i Ludvika kallades in efter att ATK-sektionen, som bevakar fartkamerorna i Sverige, sett den maskerade föraren i samma bil vid upprepade tillfällen.Ludvika-polisen bestämde sig för att sätta upp en fysisk kontroll och på så vis försöka ta personen på bar gärning.Den 1 december hände det.

- Han körde visserligen i laglig hastighet då, men när poliserna kommer fram till bilen så ser de att föraren tar något från instrumentbrädan och slänger bak i bilen. När vi tittar i bilen så ser vi att det är en schimpansmask, säger Pär Israelsson.

Polisen lyckades identifiera mannen, men han är inte delgiven någon misstanke om brott, eftersom det inte gått att säkerställa att samma person suttit bakom ratten vid de tidigare tillfällena.

- Även om vi kan konstatera att det är samma bil så kan vi inte bötfälla bilägaren när det inte går att identifiera föraren. Så han fick helt enkelt en tillsägelse och vi gjorde klart att vi vet vem han är och att det är ett trafikfarligt beteende. Det kändes som att han tog åt sig av informationen, så nu hoppas vi att det här är avklarat och att ingen fastnar i fartkamera med en schimpansmask igen, säger Pär Israelsson.