Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Apple blockerar mobilen när du kör bil

När iOS 11 kommer till Apples mobiltelefoner och läsplattor senare i år kommer den med en funktion som begränsar mobiltelefonanvändandet under körning.

Redan 2008 ska Apple ha tagit patent på en funktion som, med hjälp av mobiltelefonens inbyggda GPS, ska kunna begränsa telefonens funktioner när brukaren kör bil. Apple valde dock inte att implementera tekniken i sina lurar då och i början av 2017 blossade diskussionen om tekniken upp igen då en ung flicka omkom efter att ha blivit påkörd av en bilist som videosamtalade under körning.

Nu har Apple meddelat att de vid utrullandet av iOS 11 senare i år lanseras den nya funktionen ”Do Not Disturb While Driving”, eller på svenska ”Stör inte under körning”.

Telefonens mjukvara ska då kunna stänga av alla notifieringar på inkommande meddelanden, Facebook-uppdateringar och så vidare, samt även kunna svara automatiskt på exempelvis sms med en textsnutt som förklarar att telefonanvändaren kör bil för tillfället och inte vill bli störd. Skärmen blir helt svar för att inte alls pocka på förarens uppmärksamhet.

Det ska även finnas en funktion som tillåter användaren att slå av blockeringen.”I’m not driving” (Jag kör inte) skulle kunna missbrukas, men är tänkt att användas när man till exempel åker buss, taxi, tåg eller sitter bredvid som passagerare, med andra ord så länge man själv inte håller i ratten.

Det finns även funktioner så att man ska ha möjlighet att skicka nödmeddelande eller liknande vid körning.

Funktionen har välkomnats av många, inte minst säkerhetsorganisationer runt om i världen eftersom det årligen sker tusentals olyckor där föraren distraheras av mobiltelefonen.

I filmen nedan kan du ta en titt två minuter in där Apple presenterar nya funktionen.

https://youtu.be/2J3VfyqPSDc