Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Robin Törnros

Apple bygger bilnyckel till din telefon

Nu kan din Apple-telefon bli bilnyckel. Nya operativsystemet IOS 13.4 som rullas ut nu till telefoner världen över innehåller den nya funktionen. BMW väntas bli första biltillverkare att också ge tillgång till tekniken i sina Apple Carplay-appar.

Snart behöver vi inte hålla reda på telefonen och bilnycklarna. I alla fall inte om du har rätt telefon, rätt operativsystem i telefonen, rätt bil och rätt app i bilen. Det låter krångligt och det är till viss del en hel del som måste till för att du ska kunna använda telefonen som bilnyckel.

LÄS MER: Android Auto och Apple CarPlay värre än rattfylla

Men, det finns väl redan? Ja, men då handlar det om specifika appar till respektive biltillverkare. Apple har utvecklat en egen app som ska arbeta tillsammans med CarPlay i bilen och Wallet i telefonen. Telefonen behöver då vara en Iphone 11 som innehåller teknik för bluetooth med sp kallad Ultra Wideband-teknik. Bilen behöver också ha så kallade nfc-teknik, det vill säga en läsare som känner av mobiltelefonen på samma sätt som till exempel en Tesla Model 3 noterar nyckelkortet när du närmar dig bilen.

Apple CarKey ska arbeta med Wallet och kräver i första läget identifiering. Men det ska finnas en Express-funktion så att du inte behöver låsa upp telefonen för att den ska kunna prata med bilen. Det ska också vara möjligt att öppna bilen och starta den även om mobiltelefonen, Apple watch eller Apple Ipad inte har ett laddat batteri. Därmed ska du också kunna dela CarKey med vänner som behöver använda din bil.

Den nya tekniken ska enkelt kunna användas för olika delningsfunktioner.

BMW väntas vara den första tillverkare som fullt ut anammar den nya Apple-funktionen, precis som BMW en gång var allra första med Apple CarPlay.

På hemsidan www.nfc-forum.org kan du se vilka bilar som har den nödvändiga nfc-tekniken.