Apple stämda för dödsolycka

På julafton för drygt två år sedan skadades en pappa och hans enda dotter omkom efter att ha blivit påkörda av en bilist som videosamtalade via FaceTime samtidigt som han körde. Nu stäms Apple för olyckan.

Den var den 24 december 2014 som en pappa och hans två små döttrar var ute och körde bil strax norr om Dallas i Texas. En olycka längre fram på vägen tvingade dem att bromsa. Bilisten bakom dem uppmärksammade inte det utan körde med full kraft in i pappans och döttrarnas bil. Pappan och den femåriga dottern fördes till sjukhus med skador. Dottern klarade sig tyvärr inte utan dog kort därefter.

Det visade sig senare att föraren som körde bilen som körde in i familjens bil satt och videosamtalade med Apples app FaceTime samtidigt som han körde bil. Föraren har erkänt och polisen bekräftar det då de såg att appen fortfarande var aktiv när de kom fram till olycksplatsen.

Nu stämmer pappan som förlorade sin dotter teknikföretaget Apple. Enligt stämningsansökan anses Apple ha varit oansvariga som inte har försett sin programvara med en blockeringsfunktion som träder i kraft när FaceTime används i en bil som rullar. I stämningsansökan står det att Apple under 2008 sökte patent på en funktion som med hjälp av telefonens inbyggda GPS ska begränsa användandet av FaceTime vid körning, men att företaget till slut valde att inte implementera en sådan säkerhetsfunktion.

Apple har ännu inte kommenterat stämningsansökan.

Uppmaning: låt bli mobiltelefonen när du kör bil! Om du är tvungen, använd headset eller ännu hellre handsfree. Låt bli att sms:a, använda Facebook, Twitter och dylikt när du ska koncentrera dig på trafiken.