Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Bloomberg

Apple tar patent på navigationssystem för självkörande bilar

Ska inte förlita sig på data utifrån.

Det var nyhetskanalen CNBC som var först med att rapportera om nyheten.

Det nya navigationssystemet som Apple tagit patent på kallas kort och gott ”Autonomous Navigation System”. Enligt uppgift har företaget, med Tim Cook i spetsen, arbetat på systemet i minst två år.

Den nya tekniken ska framför allt förenkla hur de självkörande bilarna navigerar.

Dagens självkörande fordon förlitar sig ofta på statisk information, exempelvis kartor, som kan uppdateras kontinuerligt. Kartorna kombineras i sin tur med olika sensorer i bilen som gör att fordonet kan identifiera information i realtid.

Apples nya system är emellertid helt datoriserat vilket gör att bilen helt förlitar sig på, och planerar rutter utifrån sina egna sensorer och processorer.

Detaljerna är få, men enligt CNBC står det i patentet att navigationssystemet arbetar ”oberoende av data som tas emot från enheter utanför bilen, samt eventuella navigeringsdata som tidigare sparats lokalt i fordonet”.

Apple har i flera år arbetat med teknik för självkörande bilar. Det nya patentet kommer lite mer än ett halvår efter att Apple, tillsammans med ett stort antal andra företag, fått grönt ljus för att testa teknik för autonom körning i Karlifornien.

Så sent som för ett år sedan la man ner projektet med att ta fram sin egen bil - ”The iCar”. Sedan dess har man bland annat kopplats ihop med McLaren.