Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090514-audi-a3-nya-2011
090514-audi-a3-nya-2011
090514-audi-a3-nya-2011
090514-audi-a3-nya-2011

Är detta nya Audi A3?

Spekulationerna och förhandssnacket om nästa generation Audi A3 tilltar allt mer. Och mindre lär det inte bli efter den nya bild som cirkulerar på nätet just nu och som sägs visa upp bakändan på nya A3.

Det är holländska AudiBlog.nl som har kommit över en misstänksamt otydlig bild på vad som sägs vara nästa generation Audi A3. Att det föreställer en A3 är inte svårt att avgöra då det klart och tydligt står A3 på regskylten (samt de fyra ringarna ovanför). Om det nu är nästa A3 får man säga att baken blir väldigt lik Q5:ans. Bakluckeskarven är mer eller mindre identisk, bakrutan väldigt snarlikt utformad medan bakljusen ser nästan likadana ut, så när som på nederkanten som ligger med horisontellt. Bakljusen ser även ut att vara fullproppade med LED-teknik. Den ”vita LED-stripe” som löper längs nederkanten skiljer sig från Q5 som i stället har motsvarande placerad i ovankant.

Nya A3 kommer i tre- och femdörrarsutförande (så kallad Sportback) samt som cabriolet. En fyradörrars sedanmodell presenteras sannolikt också, men den lär först och främst vara ämnad för USA-marknaden. I dag är S3 värstingen i A3-familjen. Året efter lanseringen av nya A3 – 2011 – är det i stället RS3 som står för de största musklerna i modellfamiljen. 340 hästkrafter (eller mer) hämtas från den 2,5-litersfemma som nyligen introducerats i TT RS.

Övriga motorer till nästa A3 blir en rad olika för diesel- och bensindrift. Instegsversionen bland bensinmotorerna väntas bli den nya 1,2-liters TSI-maskin på 105 hästkrafter som Volkswagen visade upp i Wien i förra veckan. Snålast i maskinparken lär 1,6-litersdieseln på 105 hästkrafter med start/stopp-teknik vara.

Förhoppningsvis får vi se nya A3 på Parissalongen nästa år.

Läs mer