Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kan denna Audi-suv vara nya Q7? Vi har våra tvivel.
Kan denna Audi-suv vara nya Q7? Vi har våra tvivel.
Kan denna Audi-suv vara nya Q7? Vi har våra tvivel.
Kan denna Audi-suv vara nya Q7? Vi har våra tvivel. Foto: Image property of Teknikens Värld

Är detta verkligen nya Audi Q7?

Vi tror faktiskt inte det. Bilden har använts internt av Audi vid en presentation av kommande nyheter, men den liknar inte ett dugg de spionbilder vi tidigare sett av nya Q7.

En hemlig tipsare skickade oss en bild från ett Audi-dokument som visades upp på ett leverantörsmöte nyligen. Vi har klippt ut bilden för att tydliggöra bilen som sägs föreställa nya Audi Q7. I anslutning till bilen på bilden står det bland annat ”Ny Q7. Smygtitt...” och ”End of secrecy: Kvartal 1 2015”.

Att det skulle vara nya Q7 vi får smygtitta på här hyser vi starka tvivel till. Dels ser bilen relativt gammal ut med en typ av strålkastare som A4 och A6 av senaste generation dragits med i några år. De skiljer sig från den nya strålkastardesign som Audi visat upp på konceptbilar och nya TT, men skiljer sig också från de strålkastare som tidigare spionbilder på Q7 visat (se bild nedan).

Single frame-grillen ser förvisso ut att vara av senare snitt med ett något kantigare utseende, men fronten i övrigt andas konceptbil. Dessutom känns bakre tredjedelen av bilen på bilden väldigt mycket Volvo.

Så vi misstänker att Q7-bilden från interndokumentet är en halvgammal skiss (som vi inte tidigare sett så vitt vi vet) från någon av Audis designers i Ingolstadt. Former som aldrig tog sig från ritbordet.

Säkra på vår sak, det kan vi aldrig vara, men vi tror att i dokumentationen används bilden ett rent i illustrativt syfte.

Däremot finns det en detalj som vi anser är helt korrekt, nämligen den om att sekretessen kring bilen avslutas under första kvartalet nästa år. Nya Audi Q7 har nämligen världspremiär på bilsalongen i Detroit i januari.

 

Foto: CarPix