Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Peter Klemensberger / Expressen Lifestyle

Aramco investerar i Geelys och Renaults motorer

Oljejätte investerar i franskt-kinesiskt bolag för effektivare förbränningsmotorer och framtida bränslen.

Aramco, en av världens främsta oljebolag, gör gemensam sak med Geely och Renault, det bekräftas i ett pressmeddelande från Renault Group. Det är sedan tidigare klart att de två biltillverkarna ska samarbeta inom olika områden, bland annat rörande förbränningsmotorer. Det är i det samarbetet saudiarabiska Aramco nu går in.

Franska Renault och kinesiska Geely behåller lika stora ägarandelar i det gemensamma bolaget men hur mycket det handlar om är oklart liksom i vilken omfattning investerarna Aramco är inblandade. Tidigare uppgifter från Reuters gör gällande att Aramco har varit intresserade av att gå in med ett 20-procentigt ägande.

Bolaget har tillgång till 17 motorfabriker och fem utvecklingscentrat på tre kontinenter och man räknar med att tillverka fem miljoner förbrännings-, hybrid- och laddhybridmotorer samt växellådor för 130 olika marknader.

Bolaget ska ta fram mer effektiva förbränningsmotorer men Aramcos investering ska också hjälpa bolaget med nya landvinningar rörande syntetiskt bränsle och vätgas.