Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081013-arash-af10
081013-arash-af10
081013-arash-af10
081013-arash-af10

Arash AF10 – Enzo-kopia utmanar Koenigsegg

Efter en del problem har den lilla brittiska bilbyggaren Arash äntligen fått sin supersportbil AF10 färdig. Med ett utseende som påminner om Ferrari Enzo, en motor från Corvette och en prislapp på drygt två miljoner ska den stjäla kunder främst från Koenigsegg och Pagani.

Egensinniga supersportbilar från små individuella tillverkare finns det knappast brist på i världen. Storbritannien har bidragit med otaliga bilar under åren, med varierande framgång. Arash AF10  fick vi et första smakprov på redan för två år sedan. Sedan dess har Arash dragits med en hel del problem, inklusive ett ägarbyte. Nu ska de slå sig in på marknaden med en någorlunda ny strategi för att vara en så pass liten tillverkare. AF10 är nämligen designad för att vara en supersportbil i budgetklassen.

Det finns ännu ingen fastställd uppgift om priset, men det uppskattas hamna på drygt två miljoner kronor. Vilket ändå får anses vara billigt i sammanhanget. Arash hoppas kunna stjäla kunder från andra småskaliga sportbilstillverkare som Koenigsegg och Pagani, men till viss del även de stora spelarna Lamborghini och Ferrari. Just Ferrari verkar ha varit något av en måttstock för Arash vid utvecklingen av AF10. Bilen påminner misstänkt mycket om Enzo, speciellt bakifrån och i profil. Framtill kan man med lite god vilja få vibbar av Koenigsegg CCX. Precis som Koenigsegg CCX är AF10 till stor del byggd av kolfiber. Kaross och chassi i kolfiber gör att vikten stannar på 1 200 kilo. Baktill ruvar en 550-hästarsversion av 7,0-liters V8:an från Corvette Z06. Till att börja med får kunderna finna sig i att spaka den sexstegade växellådan manuellt, ett sekventiell alternativ tros komma så småningom. 0-100 km/h avklaras på imponerande 3 sekunder blankt och toppfarten anges till 328 km/h. 

Det finns även planer på att prångla ned en ännu värre Corvettemotor. I framtiden kan Corvette ZR1 få låna ut sin V8 på 6,2 liter och 647 hästkrafter, vilken bör göra AF10 till en riktigt hård nöt för konkurrenterna. Det ryktas även om en lågbudgetversion av budgetbilen. Med namnet AF8 tros bilen i princip bli en AF10 med en mindre motor.