Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Årets bästa konceptbilar utsedda

En amerikansk jury har utsett de bästa och viktigaste konceptbilarna som har visats i USA under året, enligt juryn har BMW, Ford och Hyundai byggt det senaste året bästa konceptbilar. Håller du med?

Konceptbilar faller ofta i glömska kort efter att de har visats på någon av världens stora bilsalonger men det finns de som etsar sig fast i våra minnen, kanske för att är särskilt galna eller för att vi gärna skulle vilja se dem sättas i serieproduktion. Så har inte juryn i North American Concept Vehicle of the Year Awards tänkt. Juryn bestående av 24 medlemmar har i stället utsett de av det senaste årets konceptbilar som i högst grad tros påverka framtidens bilar. Man har helt enkelt utsett årets viktigaste konceptbilar, och det i tre kategorier.

 I kategorin som kallas Production Preview ryms konceptbilar som är på väg att sättas i serieproduktion inom kort. Av de fyra finalisterna Acura/Honda NSX, BMW i8 Spyder, Subaru WRX och Tesla Model X utsågs BMW i8 Spyder till vinnare. Enligt juryn har BMW lyckats bygga upp stora förväntningar inför lanseringen av sina elbilar och i8 Spyder tros bli den gröna vågens supersportbil.

 Kategorin Concept Car är mer generell och omfattar alla slags konceptbilar. Finalisterna var Honda EV-STER, Hyundai HCD-14, Hyundai Veloster C3 Roll Top och Toyota Corolla Furia. Juryn föll uppenbarligen för avancerad teknik såsom ögonstyrningsfunktion, och 3D-handrörelsefunktion då de utsåg Hyundai HCD-14 till vinnare i kategorin.

 Concept Truck-kategorins finalister var Ford Atlas, Kia Cross GT, Nissan Resonance och Volkswagen CrossBlue. Av dessa gick jätten Ford Atlas segrande eftersom den bedömdes vara precis så stor och tuff som amerikanska köpare vill ha sina pickuper men samtidigt fulladdad med bränslesparande teknik.

Enligt ett icke redovisat poängsystem fick varje konceptbil poäng av de olika jurymodellerna och mest poäng av alla fick Hyundai HCD-14 som därmed utsågs till Most Significant Concept Vehicle 2013.