De nominerade till Årets Bil 2012

Årets Bil 2012 – här är kandidaterna

I 2012 års upplaga av europeiska Årets Bil finner vi varken Saab eller Volvo, däremot 35 modeller från 22 andra bilmärken. Här är alla de nominerade, vilken är din favorit till Årets Bil 2012?

2011 börjar lida mot sitt slut och som brukligt när ett år är inne på slutspurten är det dags för den prestigefyllda tävlingen Car of the Year, det vill säga Årets Bil och nu i upplaga 2012.

 Juryn, som består av motorjournalister från en rad olika europeiska länder där Sverige representeras av Vi Bilägare, Dagens Industri och Sydsvenskan (Teknikens Värld ingick också i juryn tills vi valde att dra oss ur för några år sedan), har nu utsett 35 kandidater som har chans på titeln Årets Bil 2012.

 Kriterierna för att bli nominerad är att bilen ska vara ny och att försäljningen på minst fem olika europeiska marknader ska ha påbörjats alternativt påbörjas innan årets utgång samt att försäljningen måste överstiga minst 5000 enheter.

 Nu har alltså de 35 nominerade bilarna utsetts. Detta urval ska under de närmaste två månaderna bantas ned till sju finalister som presenteras 9 januari. Den slutliga vinnarbilen, som därmed kan säljas med Car of the Year 2012-klistermärket på rutorna, presenteras på Genèvesalongen 5 mars nästa år.

 Här är de 35 nominerade bilarna till Årets Bil 2012:

Audi A6

Audi Q3

BMW 1-serie

BMW 6-serie

Chevrolet Aveo

Chevrolet Orlando

Citroën DS4

Citroën DS5

Fiat Panda

Ford Focus

Honda Civic

Hyundai i40

Hyundai Veloster

Kia Picanto

Kia Rio

Lancia Ypsilon

Lexus GS

Mazda CX-5

Mercedes B-klass

Mercedes ML

Mercedes SLK

Opel Zafira Tourer

Opel Ampera/Chevrolet Volt

Peugeot 3008 Hybrid4

Peugeot 508

Porsche 911

Range Rover Evoque

Renault Fluence Z.E.

Renault Kangoo Z.E.

SsangYong Korando

Toyota Yaris

Toyota Verso-S

Volkswagen Beetle

Volkswagen Jetta

Volkswagen Up

Vilken bil vill du se som vinnare? Vilken bil tror du juryn utser till vinnare? Har de andra en chans mot den hyllade Opel Ampera/Chevrolet Volt? Eller kommer mesta vinnaren Fiat att vinna igen? 2008 var senast med lilla retrobilen 500.

 Vilken bil som är vilken och hur de ser ut tar du lättast reda på genom att ta en tur i bildgalleriet nedan.