Årets Bil 2014 – här är kandidaterna

Bland de 30 kandidaterna till titeln Årets Bil 2013 finns inte en Volvo med, inte ens någon Volkswagen. Är det BMW i3 eller Seat Leon som ska ta hem titeln, eller rentav Tesla Model S?

Som brukligt vid den här tiden på året rullar den prestigefyllda tävlingen Car of the Year, Årets Bil, igång. En jury bestående av 58 motorjournalister från 22 europeiska länder provkör och lägger sina röster på de nyaste och mest intressanta bilarna.

 2013 års utmärkelse gick till Volkswagen Golf och när kandidaterna till Årets Bil 2014 presenteras i dag kan vi konstatera att Volkswagen inte får chansen att försvara sin titel. Listan med de 30 kandidaterna är nämligen helt fri från Volkswagen-bilar, heta kandidater är däremot Seat Leon och Skoda Octavia.

 För svensk del ser det dystert ut, eftersom V40 var med i förra årets omröstning saknas Volvo i årets lista, det samma gäller för Audi. Desto bättre vinstchanser har BMW och Toyota som har tre kandidater vardera.

 När det gäller favoritskapet kan det hamna på elbilarna BMW i3 och Tesla Model S, men lika gärna på de mer konventionella men vettiga Mazda 3, Skoda Octavia och Seat Leon.