Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091028-kvalitet asiatiskt
091028-kvalitet asiatiskt
091028-kvalitet asiatiskt
091028-kvalitet asiatiskt

Asiatiska bilar i topp i kvalitetsundersökning

Amerikanska Consumer Reports har släppt sin årliga ranking av olika bilars och bilmärkens kvalitet och i topp i år igen hittar vi Scion. Precis utanför tio-i-topp-listan hittar vi Saab som näst bästa europeiska bilmärke. Volvo hittar vi på plats 18 medan Chrysler ligger i botten på plats 33.

Varje år sammanställer tidningen Consumer Reports en lista baserad på en undersökning av bilars kvalitet, så även i år. Consumer Reports, som kan ses som en större amerikansk motsvarighet till Råd & Rön, ges ut av Consumers Union som är en oberoende och ideell organisation som tjänar de amerikanska konsumenterna vad gäller tester och information av konsumentprodukter och -tjänster.

I årets undersökning av de mest pålitliga bilarna hamnar Toyotas Generation Y-märke Scion. Samma topplacering som märket hade vid förra årets undersökning. Som näst bästa kvalitativa bilmärke hamnar Honda, följt av Scions moderbolag Toyota på tredje plats. Därefter följer, i nämnd ordning, Nissan lyxbilsmärke Infiniti, Hondas lyxbilsmärke Acura, Mitsubishi, Toyotas lyxbilsmärke Lexus, Hyundai, Porsche och Mercury.

Som vi kan se handlar det om enbart japanska bilmärken på plats ett till sju, där Lexus något förvånande rankas sist i ”septetten”. Sydkoreanska Hyundai slår sig in på plats sju medan Porsche, som enda europeiska biltillverkare på tio-i-topp-listan, lägger beslag på niondeplatsen. Sist av de tio främsta kommer Fords lite lyxigare märke Mercury.

Därefter kommer ett glädjeämne sett med svenska ögon. Saab slår sig in på plats elva, strax före asiatiska bilmärken som Subaru, Suzuki, Kia och Mazda i nämnd ordning. Därefter ligger Ford på plats 16, precis före japanska Nissan som i sin tur lite precis före svenska Volvo på 18:e plats.

Totalt har 33 bilmärken rankats kvalitetsmässigt och föga smickrande har amerikanska bilmärken placerat sig på de sex sista platserna med Cadillac och Chrysler som ”de svartaste fåren”.

Det är många bilmärken som inte finns representerade på Consumer Reports lista. Anledningen är att flera av världens tillverkare inte finns representerade på den amerikanska bilmarknaden.

I Consumer Reports undersökning fick 48 bilmodeller högsta betyg sett till kvaliteten. 36 av dessa var asiatiska bilmodeller – 18 kommer från Toyota, åtta från Honda, fyra från Nissan och tre från Hyundai/Kia respektive Subaru.

Consumer Reports skriver att på det hela taget, är japanska bilar genomgående bra.

Alla modeller från Honda och Acura (som alltså är en del av Honda) ligger kvalitetsmässigt på genomsnittet eller över. Toyota, där Lexus och Scion också räknas in, ligger nästan lika bra till. Endast Lexus GS med fyrhjulsdrift anses vara under genomsnittsbilens kvalitet.

Consumer Report påpekar att de europeiska bilmärkena fortsätter att förbättra sig sett till kvalitet. Som ett exempel nämner de Mercedes och deras mellanklass-suv GLK gör exceptionellt bra ifrån sig i undersökningen trots att det är första året som den modellen är medverkande.

När det gäller Volvo skriver de att alla sedanmodeller från biltillverkaren i Hisingen presterar lika med eller bättre än genomsnittet. Volvos svarta får är stor-suven XC90 som är under genomsnittet och drar ned Volvos helhetsbetyg.

Volvos bästa modell anses S40 vara medan XC90 V8 får sämsta betyget. När det gäller Saab anses 9-3 Cabriolet vara bästa modell medan 9-5 får tjäna som sämsta modell. Den har ju också flest år på nacken av Saabs olika modeller.

Årets största listklättrare (jämfört med förra året) är Porsche och Saab, där svensken är den starkaste av de båda. Det märke som gått motsatt väg i sämst bemärkelse är Mini.

Ta en titt på listan här nedan (klicka för större). Vill du fördjupa dig i Consumer Reports undersökning så finns det en länk nedan.

Extern länk

Consumer Reports: Most reliable cars