Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Aston Martin DB11 – med V8 från Mercedes

Har du avfärdat Aston Martin DB11 som för dyr eller ogillar du V12:or? Nu kommer det en instegsversion med V8-motor från Mercedes.

Aston Martin DB11 är nu en dröm som kan gå i uppfyllelse för fler. Bilen som tidigare bara funnits med en V12-motor under huven kan nu beställas med en V8:a – från Mercedes.

DB11 har har en turbomatad V12:a på 5,2 liter och 608 hästkrafter. 0-100 km/h betas av på 3,9 sekunder och bilen toppar 322 km/h. Men det som smakar kostar som sagt – bilens prislapp är cirka 1,8 miljoner kronor i hemlandet. Om det fattas det ungefär 140 000 kronor på kontot kan man slå till på den nya instegsversionen av DB11 med en 510 hästkrafter stark Biturbo-V8:a på fyra liter. Då får du emellertid nöja dig med prestandasiffror på 0-100 km/h på fyra sekunder blankt och en topphastighet på 300 km/h.

Motorn har hämtats Mercedes-AMG GT och försetts med ny elektronik och mappats om för att passa Aston Martins image och därmed kunna förses med den brittiska firmans logotyp. Mercedes torrsumpsmörjning har här ersatts av ett våtsumpsdito. Vill du höra hur motorn låter ska du se klippet nedan.

Tack vare ett mer kompakt format kan motorn monteras på nya, lägre placerade, fästen. Motorn är dessutom 115 kg lättare vilket gär att hela bilen väger in på 1760 kg. DB11 med V8 kommer även få andra specifikationer rörande hjulupphängning, fjädring och antisladdsystem.

Visuellt skiljer sig V8-versionen från V12:an på fälgar, mörkare strålkastarinramning och unika luftintag på huven. Samma tillbehör och kulörer finns till båda versionerna.

– DB11 med V12:a är en ikon medan V8-versionen är på många sätt att betrakta som en egen bil, säger Aston Martins tekniska chef Max Szwaj.

Aston Martin har under en tid har haft det kärvt ekonomiskt. 2015 gick man närmare 1,5 miljarder kronor back och visade röda siffror i bokslutet för femte året i rad. Sen kom räddaren DB11, efterträdaren till DB9 från 2004 (DB10 byggdes bara i ett exemplar till någon sorts hemlig agent) och 500 bilar beställdes under en VIP-visning innan världspremiären. Ytterligare 500 hakade på när bilder visades på nätet och 400 slöt upp under avtäckningen i Genève.

Men även om DB11 med V8 blir billigare för oss i väst och förmodligen gör att modellen säljer bättre totalt sett så har man även andra marknader, framför allt Kina, i fokus där motoralternativet passar rådande skatteklasser.

För dig som följer oss här på teknikensarld.se kommer den nya motorn från Mercedes inte som någon överraskning. Redan när vi presenterade vår spionfotografs bilder på DB11 teststadiet, kunde vi berätta att så skulle bli fallet.

Det var 2013 som Aston Martin och Mercedes slog sina påsar ihop med fokus just på motorer även om det har ryktats om att Mercedes även ska hjälpa till med Aston Martins efterlängtade suv/crossover-modell

 som ännu bara finns på konceptstadiet.Debuten av DB11 med V8 sker under Goodwood Festival Of Speed nu i helgen och de första leveranserna kommer att ske under det sista kvartalet i år.

https://youtu.be/v2dqaTG3dC8