Aston Martin DB12 officiell – utan V12
Styvare plattform och nytt infotainmentsystem hör till nyheterna i DB12. Men namnet till trots får den ingen 12-cylindrig motor.
När Aston Martin DB11 blir DB12 är släktskapet tydligt dem emellan. Proportionerna är de samma, liksom en rad komponenter och detaljer. På sätt och vis skulle man kunna säga att det är fråga om en ansiktslyftning, om än en omfattande sådan, av den nu sju år gamla bilen.
För till skillnad från DB11, som utgjorde ett omfattande tekniskt skifte med en ny aluminiumplattform, är DB12 en vidareutveckling av sin föregångare.
Med det sagt, är det ett genomgripande utvecklingssteg man har tagit och Aston Martin kallar den för ”världens första Super Tourer”. Vad de menar med det är lite oklart, själva tycker vi att den är ganska olik de tävlingsbilar som följde Super Touring-reglementet i serier som BTCC på 1990-talet. Hur som helst placerar sig DB12 ungefär mitt emellan Ferrari Roma och Bentley Continental på lyxbilsmarknaden.
Karossen, särskilt fronten, ser, hm, mindre återhållsam ut, med sitt enorma grillgap. I stort och smått är karosspaneler och detaljer omgjorda för ett mer muskulöst totalintryck.
Själva aluminiumstommen har gjorts sju procent mer vridstyv, med hjälp av ett antal förstärkningar och stag. Det hjälper till att skapa ett mer kontrollerbart vägbeteende. Fjädringen har man förstås också arbetat med, krängningshämmarna är styvare och en ny generation adaptiva stötdämpare ska hjälpa till med karosskontrollen.
Den elektriska servostyrningen ska vara mer exakt än i föregångaren, där man har blockat bort viss vibrationsisolering för att inte filtrera bort för mycket styrkänsla.
Vad som kanske är mest slående är att man lanserar DB12 utan någon V12-motor. För närvarande är det enda tillgängliga motoralternativet en fyraliters V8 från Mercedes-AMG, här trimmad till 680 hästkrafter. Toppfarten är 325 kilometer i timmen, till 100 tar det 3,6 sekunder.
Motorn driver på bakhjulen genom en åttaväxlad, konventionell automatlåda från ZF. Just precis, det handlar om ZF 8HP som sitter i allt från Alfa Romeo Giulia till Rolls-Royce Phantom.
Därmed är den enda V12-bestyckade modellen i Aston Martin-programmet den högst speciella, och begränsade, DBS 770 som är i produktion, men hela serien är redan slutsåld. Företaget säger att den kommer att komma fler V12-modeller i framtiden, men framhåller samtidigt att V8:n sparar runt 100 kilo jämfört med den större motorn.
Mercedes är i alla fall inte längre involverade i infotainmentsystemet. Enligt en tidigare överenskommelse har Aston Martin haft tillång till Mercedes lösningar först när de blivit tre år gamla.
Nu har man kastat ut dem helt och hållet och i stället utvecklat ett eget infotainmentsystem som ska hålla fullt modern standard med alla funktioner man förväntar sig ett år som 2023. Inte minst erbjuds äntligen Apple Carplay och Android Auto. Något ”veganläder” skymtas inte heller till, utan det är läder eller Alcantara som gäller.
I det här läget nämner Aston Martin ingen prisnivå. Men med tanke på den senaste tidens prisutveckling på nya bilar lär den landa på ungefär samma nivå som en medelstor villa i en medelstor stad.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se