Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Aston Martin / Aston Martin

Aston Martin DBR22 officiell – ett exklusivt nöje

Specialmodeller från Aston Martin är både svårräknade och lätträknade samtidigt. Senast i raden av exklusiva modeller tillverkade i ett fåtal exemplar heter DBR22, och presenterades under gårdagen.

Från och med fredag pågår den årligen återkommande bilträffveckan i Pebble Beach, Monterey, Kalifornien, en samlingspunkt för många av världens rika och bilintresserade. Det är också mer regel än undantag att biltillverkare – i alla fall de med kunder i just den målgruppen – tar tillfället i akt att visa upp sig och presentera exklusiva modeller.

En av dessa är Aston Martin, som visar upp modellen DBR22, en strikt tvåsitsig öppen roadster utan vindruta, i klassisk British Racing Green-kulör. Bilen, som betecknas som ett koncept, men som ska byggas i en liten serie, är framtagen av Aston Martins specialavdelning Q, och markerar även Q-divisionens tioårsjubileum. 

1 AV 2
Foto: Aston Martin / Aston Martin
2 AV 2
Foto: Aston Martin

Utseendemässigt ska DBR22 ha tagit inspiration från företagets sportvagnar från 1950-talet, så som DB4S och DBR1. Den sistnämnda utgjorde förresten inspiration till en likaledes lågvolyms-Aston förra året – V12 Speedster DBR1 specification. Nya DBR22 har fått ett helt eget utseende, med unika stålastare och en specialgjord ljusramp bak. Självklart är hela karossen gjord med kolfiber. Det är även stora delar av interiören, exempelvis stolarna, som sedan klätts i läder. Därtill – eftersom det är Q-divisionen som ligger bakom – så kan de fåtal lyckliga köparna också specialutforma det mesta enligt eget tycke.

1 AV 2
Foto: Aston Martin / Aston Martin
2 AV 2
Foto: Aston Martin / Aston Martin

Under skalet ska dock alla DBR22 bli likadana, med Aston Martins dubbelturbo-V12 på 5,2 liter som ansvarig för framdriften. 705 hästkrafter uppges liksom 753 newtonmeters vridmoment. Allt kopplat till en 8-växlad automatlåda med manuella paddlar vid ratten. 100 km/h (eller ja, 60 miles per hour) ska nås på 3,4 sekunder och toppfarten uppges till 319 km/h. Delar av chassit, den bakre hjälpramen, ska också vara 3d-printad, något som är första gången för Aston Martin, men konstnadseffektivt i låga volymer. Man hävdar att man också åstadkommit en betydande viktbesparing, utan att offra något i styrka.

Inget har uppgetts om priset på DBR22, men vi kan räkna med att det blir högt. Och att antalet byggda blir få. Tidigare modeller så som Vulcan och Valkyrie har inte tillverkats i mer än högst ett trettiotal exemplar.

1 AV 2
Foto: Aston Martin / Aston Martin
2 AV 2
Foto: Aston Martin / Aston Martin