Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Aston Martin DBX officiell – märkets första suv

Aston Martin går i samma spår som många andra lyxbilstillverkare och släpper nu en suv. Aston Martin DBX är en pjäs på över fem meter och drygt 2,2 ton som skjuter på bra med hjälp av en V8 under huven.

Aston Martin presenterar sin första suv på Los Angeles Autoshow som öppnar på fredag. Aston Martin DBX överraskar genom att vara en fullstor, femdörrars suv i klass med Maserati Levante, medan konceptversionen vi har sett tidigare var en betydligt sportigare tredörrars coupé.

Designen döljer storleken en smula, det är svårt att se att DBX mäter hela 5,04 meter i längd och 1,68 meter i höjd. Bagageutrymmet sväljer 632 liter och vikten är 2 245 kilo.

DBX övertar märkets fyraliters V8 från DB11 och Vantage. Dubbelturbomaskinen ger 550 hästkrafter och hela 700 newtonmeter till de fyra hjulen. 0-100 km/h går på 4,5 sekunder och toppfarten är 291 km/h.

https://youtu.be/jk0Zrv8Q1-M

Bilen kommer att byggas i Aston Martins nya fabrik i Wales, med leveransstart under våren 2020.Standardutrustningen inkluderar skinninredning, innertak i 

Alcantara och 22-tumsfälgar. Priserna startar på ca 2 100 000 kronor.

De 500 första kunderna får det speciella ”1913-paketet”, namngett efter fabrikens grundande. Det som i detta paket ska väcka köpbegäret är den sedvanliga anhopningen av blanka skyltar där det står ”1913” samt en bok om bilen, signerad av styrelseordförande Marek Reichman. Köparna inbjuds dessutom till ett cocktailparty i samband med leveransen. Som om inte detta vore nog har företagets vd, Andy Palmer, lovat att personligen kvalitetskontrollera de 500 första exemplaren innan leverans.

DBX innebär ett stort steg för det 106-åriga företaget. Andra lyxbilstillverkare – Maserati, Rolls-Royce och Bentley – som slagit in på suv-segmentet har sett produktionsvolymerna öka, och Aston Martin har tveklöst samma förhoppningar.

2019 ligger tillverkningsvolymen på drygt 6 000 bilar, men förhoppningen är att dubbla försäljningen till 2023 med hjälp av DBX.