Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Aston Martin Lagonda – första riktiga bilderna

Aston Martin har dammat av det gamla, klassiska namnet Lagonda för att sätta det på en exklusiv lyxsedan. Nu har de första officiella bilderna dykt upp som visar kärran i all sin prakt.

Lagonda var en gång i tiden ett brittiskt lyxbilsmärke som grundades redan 1906. Två år efter andra världskrigets slut köpte Aston Martin upp Lagonda och det dröjde hela 14 år innan vi fick se en Aston Martin-byggd Lagonda. 1961 lanserades nämligen Lagonda Rapide, en bil som fick fyra år på sig i livet. 1976 var det dags igen när kantiga Aston Martin Lagonda kom, en bil som än i dag väcker många känslor trots att den under knappt ett och ett halvt årtionde bara tillverkas i några hundra exemplar. Därefter var det mer eller mindre varit tyst kring namnet och varumärket Lagonda, tills Aston Martin överraskade oss på bilsalongen i Genève 2009. Där visade man upp Lagonda Concept som inte var en lyxsedan utan en suv. Dock lades den ganska omedelbart i malpåse.

Men på senare tid har Lagonda förts allt mer på tal och i år har vi fått veta att en ny sedan i den högre lyxklassen ska lanseras inom kort. För en dryg månad sedan presenterades en dunkel bild där vi fick se bilen från sidan. Nu har det kommit fler bilder, betydligt bättre sådana.

Främre halvan påminner om Maserati Quattroporte.Främre halvan påminner om Maserati Quattroporte.Främre halvan påminner om Maserati Quattroporte.
Främre halvan påminner om Maserati Quattroporte.

Bilderna du ser här är tagna av flygbolaget Oman Air och har publicerats tillsammans med den lokala Aston Martin-återförsäljaren i Oman, landet på Arabiska halvön, med tillstånd av britterna. Bilderna, som tyvärr är av lite sämre kvalitet, visar ett exemplar av nya Lagonda som nyss transporterats ned till ökenlandet för test.

Att testen utförs just där nere i hettan är inte otippat. Det är i Mellanöstern som Lagonda ska hitta sina blivande ägare. Om modellen blir aktuell på andra marknader är högst osäkert.

Utöver lyx i överflöd vet vi inte exakt vad Aston Martin Lagonda innehåller. Vi vet att den byggs på Aston Martins VH-plattform men vilken drivlina som står som kraftkälla är okänt. Förhandstipset är V12-motorn som Aston Martin använder i flertalet av sina andra modeller. Effekten lär ligga någonstans upp mot 600 hästkrafter.

Okänd är också prislappen. Att den kommer att bli rejält hög är ingen vild gissning. Men för de tänkta köparna kommer prislappen inte att vara till besvär. Ungefär som när vi andra köper en ask tabletter i mataffären.

Så vad säger du om nya Lagonda – tumme upp eller...?

Oman Air och lokala AM-handlaren passade på att fotografera Lagonda, vi bugar och bockar.Oman Air och lokala AM-handlaren passade på att fotografera Lagonda, vi bugar och bockar.Oman Air och lokala AM-handlaren passade på att fotografera Lagonda, vi bugar och bockar.
Oman Air och lokala AM-handlaren passade på att fotografera Lagonda, vi bugar och bockar.
Trots att det rör sig om en sedan är baken otvivelaktigt Aston Martin.Trots att det rör sig om en sedan är baken otvivelaktigt Aston Martin.Trots att det rör sig om en sedan är baken otvivelaktigt Aston Martin.
Trots att det rör sig om en sedan är baken otvivelaktigt Aston Martin.