Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091211-astonmartinlagonda
091211-astonmartinlagonda
091211-astonmartinlagonda
091211-astonmartinlagonda

Aston Martin Lagonda – nya bilder

Aston Martin är på väg att väcka liv i ett bilmärke – Lagonda – som de flesta nog trodde hade somnat in. Detta gjordes genom att visa upp ett suv-koncept på Genèvesalongen i våras. Nu har de släppt sex nya bilder för allmän beskådan.

Lagonda är ett anrikt brittiskt bilmärke som grundades redan 1899. Nio år in på det nya århundradet satte bilproduktionen igång och under några årtionden därefter fick världen se ett antal klassiska Lagonda-modeller. Lagondas storhetstid får nog 1930-talet anses vara och då specifikt 1935 då märket vann Le Mans med en lättviktsversion av den linjesköna modellen M45.

Efter andra världskriget, närmare bestämt 1947, köpte den brittiska entreprenören David Brown upp Aston Martin för en i sammanhanget liten peng. Något senare samma år köpte han ytterligare ett bilmärke, nämligen Lagonda för nästan tre gånger mer pengar än vad han köpte Aston Martin för. Sedan dessa båda affärer har Lagonda stått under Aston Martins vingar.

Namnet Lagonda förknippar troligtvis de flesta med en udda formgiven bil som i dag är kultförklarad för att den var före sin tid, bland annat för att den var fullsmetad med knepig elektronik (som också strulade en massa). Denna Aston Martin Lagonda kom under 1970-talets andra halva och tillverkades i nästan 15 år, men endast i 645 exemplar.

Nu ruskar alltså Aston Martin liv i Lagonda igen, men inte genom att ta fram en kantig sedanvagn med lyxambitioner, utan genom att presentera en suv. Denna bil, som än så länge endast är en konceptbil, visades upp på Genèvesalongen i mars tidigare i år.

Vi vet egentligen inte mer om bilen i dag än vad vi fick reda på i Genève. I stället fokuserar vi på de nya bilderna och då speciellt de interiöra eftersom det är första gången vi får se Aston Martin Lagondas insida. Den läderklädda instrumentbrädan sveper likt en våg tvärs igenom kupéutrymmet. Vacker men vågar vi tro på att den når produktion? Stolarna är lite speciella. Baksidan av de främre ser ut att platsa i ett rymdskepp och framsidan har en aning udda detalj under nackskydden. Sittdynan ser väldigt kort ut.

Baksätet, som består av två separata stolar, har samma utformning som de där fram. Mest iögonfallande är de två bilkuddarna som får en att minnas de gamla tjusiga kuddar som fanns i mångas bilar för några årtionden sedan.

Sidorutorna bak är kanske inte helt produktionsmässiga, i alla fall är de inte helt optimala för barn till välbemedlade föräldrar. Inte till andra barn heller för den delen. Fast i och för sig. Det stora panoramaglastaket ger ju ändå ganska mycket sikt utåt…

De nya bilderna visar också tydligare än tidigare hur den minst sagt annorlunda formgivningen av aktern ser ut. En suv med en sorts sedanbacklucka skulle man kunna säga.

Aston Martin Lagonda Concept är försedd med en V12-motor på runt 500 hästkrafter vars kraft skickas ut till alla fyra hjulen. Sistnämnda är i storleksordningen 22 tum.

Jag kan inte låta bli att tänka på denna hemska bil när jag ser bilen på bilderna här nedan...

Läs mer